Forsvarer i terror-sag: Drop hysteriet

Dommer lukker igen dørene i sag om våben til terror. Fire mænd og en kvinde er sigtet. Advokat maner til ro.

Offentliggjort Sidst opdateret

Der er behov for at afdramatisere en sag om våben til terror, siger en forsvarer fredag morgen i Københavns Byret. Her skal en dommer afgøre, om der er grundlag for at varetægtsfængsle fire mænd og en kvinde, der sigtes for netop at finansiere og at forsøge at skaffe sig pistoler og lyddæmpere.

Grundlovsforhøret blev afbrudt efter 11 timer torsdag og er klokken 8.30 fredag genoptaget.

Politiet mener, at de var ved at forberede en terrorhandling, og anholdelserne onsdag medførte øjeblikkeligt en stribe kommentarer fra politikere på Christiansborg.

Advokat Jakob Lund Poulsen siger i retsmødet, at man bør dæmpe “hysteriet” i dele af pressen og hos nogle politikere.

Ingen åbne døre

Et middel til at få en mere afbalanceret omtale af sagen vil være åbne døre, når anklager og forsvarere skal holde deres indlæg om varetægtsfængsling eller ej, mener han.

– Der er behov for en saglig og nøgtern oplysning om sagen, lyder hans appel til dommer Lone Molsted.

Men hun holder fast i sin tidligere beslutning om lukkede døre. Hun indledte retsmødet ved middagstid torsdag, og man blev ved i 11 timer.

Fredag morgen er det genoptaget. Her træffer hun beslutning om dørlukning uden forinden at høre pressens repræsentanter, som har ret til at udtale sig.

Dommeren støtter anklageren i, at efterforskningen muligvis kan blive skadet af åbenhed.

Intet hemmeligt afsløres

Jakob Lund Poulsen og andre forsvarere ser anderledes på sagen.

– Med åbne døre vil der ikke blive afsløret efterforskningsmetoder, der ikke allerede er kendte, eller som er reguleret af retsplejeloven, bemærker forsvareren.

En anden forsvarer, Eigil Strand, siger, at ingens sikkerhed vil blive bragt i fare ved åbenhed om sagen.

Ved en storstilet aktion onsdag blev 21 mennesker anholdt flere steder i landet. Bagefter holdt PET og Københavns Politi et få minutter langt pressemøde, hvor en operativ chef i PET blandt andet sagde, at man ikke burde lade sig kue af terror. Senere fulgte en række politikere op.

TATP

Kun otte af de mange anholdte blev krævet varetægtsfængslet i grundlovsforhør torsdag i Københavns Byret. Det viste sig her, at politiet efterforsker to selvstændige sager om forsøg på terror.

I den ene sigtes en kvinde på 38 år og to mænd på 21 år for at ville fremstille sprængstoffet TATP samt at forsøge at skaffe sig andre sprængstoffer, som skulle bruges ved bombesprængninger enten i Danmark eller i udlandet.

Der er altså ingen detaljer om hverken sted, tid eller fremgangsmåde.

Sådan er det også i den sag, som fredag fortsætter i byretten bag lukkede døre.

Her beskyldes fire mænd og en kvinde for at have forsøgt at “finansiere og købe pistoler, lyddæmpere og ammunition til brug for en eller flere terrorhandlinger et ikke nærmere bestemt sted i Danmark eller udlandet.”

De nægter sig skyldige, kom det frem torsdag.

Overblik: Antiterror-aktion

Fem personer har efter en hel dag i retten endnu ikke fået svar på, om de skal sidde varetægtsfængslet for de terrorsigtelser, der er rettet mod dem.

Fredag klokken 08.30 har Dommervagten i København genoptaget grundlovsforhøret.

Her kan du få et overblik over den store sag:

* 21 personer blev anholdt i forskellige dele af landet onsdag, hvor politiet foretog en række ransagninger.

* Politiet har ikke selv meldt ud, hvor aktionerne foregik, men medier har rapporteret om adresser i Aalborg, Aarhus, Greve, Gullestrup nord for Herning, Herlev, Husum, Munkebo nordøst for Odense og i Valby.

* Aktionen blev udført, fordi politiet havde en mistanke om, at en række personer var i færd med at planlægge et terrorangreb med et “militant, islamistisk motiv”, fortalte politiet og PET på et pressemøde.

* Otte personer fremstilledes torsdag i grundlovsforhør i Københavns Byret.

* Derudover blev en person fremstillet i grundlovsforhør i Retten i Odense. Det skete for dobbeltlukkede døre, og det er således uvist, hvad anklagerne mod ham er. Han blev dog varetægtsfængslet foreløbig frem til 9. januar.

* Ved grundlovsforhøret i København blev de sigtede opdelt i to grupper, da de ifølge politiet har stået for hver deres opgave i terrorplanlægningen. De er dog alle sigtet efter den alvorligste terrorparagraf – paragraf 114, stk. 1.

* Den ene gruppe på fire mænd og en kvinde stod angiveligt for at finansiere og købe pistoler, lyddæmpere og ammunition til brug ved en eller flere terrorhandlinger et ukendt sted i Danmark eller udlandet. De nægter sig alle skyldige. Man nåede ikke at færdiggjorde retsmødet torsdag, så det er blevet genoptaget fredag morgen.

* Den anden gruppe på to mænd og en kvinde skulle blandt andet fremstille en bombe med det yderst farlige sprængstof TATP – som også kaldes “Satans mor” – lyder det i sigtelsen. Dommeren valgte torsdag aften at fængsle de tre indtil 8. januar. Mindst en af dem kærer kendelsen til landsretten.

* To af de tre, som ifølge sigtelsen har forsøgt at fremstille bomber, har tidligere på året siddet varetægtsfængslet i en sag om brandstiftelse på Amager.

Kilder: Ritzau og anklager Sidsel Klixbüll.

Powered by Labrador CMS