Forsøgsordning med medicinsk cannabis på trapperne

Fra 2018 bliver 500 patienter tilbudt medicins cannabis i en forsøgsordning.

Offentliggjort Sidst opdateret

En forsøgsordning med medicinsk cannabis kan være lige på trapperne.

Patienter med eksempelvis kræft, multipel sclerose eller rygmarvsskade kan fra 2018 få lægeordineret medicinsk cannabis. Det ligger fast, efter at satspuljepartierne er blevet enige om en ny forsøgsordning.

Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

Venstre-regeringen har i tilknytning til satspuljeaftalen 2017-2020 indgået en delaftale med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti om at igangsætte en fireårig forsøgsordning med medicinsk cannabis til en afgrænset patientgruppe.

– Det væsentlige for mig som sundhedsminister er, at patienternes sikkerhed er i orden, siger sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) i en skriftlig kommentar til Ritzau.

– Og jeg tilfreds med, at vi nu får en forsøgsordning, hvor udvalgte patientgrupper under nogle forsvarlige rammer kan få lægeordineret medicinsk cannabis, samtidig med at vi bidrager til forskningen på området, siger ministeren.

Lægens ansvar

Aftalen betyder, at patienter med en række udvalgte sygdomme og symptomer, der tidligere har været i behandling med relevante, godkendte lægemidler, kan få ordineret medicinsk cannabis på den enkelte læges ansvar.

Forsøgsordningen, som træder i kraft 1. januar 2018, skal gøre det muligt for nogle af de patienter, som i dag medicinerer sig selv, at blive behandlet lovligt med medicinsk cannabis i sundhedsvæsnet.

Derudover skal forsøget sikre, at der bliver indsamlet mere viden om medicinsk cannabis.

500 får medicinsk cannabis

Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, oplyser til Ritzau, at det er forventningen, at omkring 500 patienter vil komme med i forsøget.

– Her er virkelig nogle patientgrupper, vi har behov for at komme i møde, siger han.

– Flere og flere finder ud af, at her er rent faktisk lindring og behandling for de symptomer, de har.

Træder i kraft i 2018

Når ordningen først kan træde i kraft i 2018, skyldes det, at der er en række forhold, der skal være på plads først, forklarer Flemming Møller Mortensen.

Blandt andet skal myndighederne finde ud af, hvordan man kan importere den rå cannabis fra fabrikker, hvor den er produceret under ordnede forhold.

Der afsættes i alt 22 millioner kroner til forsøgsordningen, der skal etableres ved et lovforslag, som forventes at blive fremsat i oktober 2017 og vedtaget inden udgangen af samme år.

Forsøgsordningen vil blive evalueret, så folketingspolitikerne kan beslutte, om den  skal gøres permanent.

Powered by Labrador CMS