Forslag: 100.000 danskere skal gen-screenes

Regionsrådsformand Bent Hansen vil gen-screene 100.000 danskere. Foto: Bo Amstrup/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Alt for mange syge danskere får en medicin, der ikke virker og giver alt for store bivirkninger. Derfor skal der i langt større udstrækning bruges genteknologi, når diagnosen skal stilles, og behandlingen skal fastlægges for at sikre, at den passer optimalt til den enkelte patient, skriver b.dk.

Det er omdrejningspunktet i et nyt udspil fra Danske Regioner, der nu overvejer at lave en analyse af 100.000 danskeres arvemasse som grundlag for forskning og udvikling af såkaldt »personlig medicin«, som skal gøre det muligt at skræddersy behandlingen til den enkelte patient.

»Ved at kende arvemassens hemmeligheder kan vi blive meget bedre til at forebygge, give den rigtige medicin og forudsige sygdommens forløb. Vi kan fra starten vælge den rigtige behandling, som virker og giver færrest mulige bivirkninger,« sagde formanden for Danske Regioner Bent Hansen (S) på organisationens generalforsamling torsdag i Aarhus til b.dk.

Udspillet kommer, efter at adskillige undersøgelser har fastslået, at mange alvorligt syge får en ofte meget dyr medicin, som de ikke har gavn af – og som i mange tilfælde tilmed giver dem alvorlige bivirkninger.

Alene på kræftområdet skønner den amerikanske sundhedsstyrelse, FDA, at 75 procent af patienterne ikke har gavn af medicinen. Når det gælder diabetes, virker medicinen kun på lidt over halvdelen af patienterne.

Danske undersøgelser tegner et lignende billede. Blandt andet anslås det, at omkring 30 procent af de godt 3.000 gigtpatienter, der årligt indleder en behandling med ofte meget dyr biologisk medicin, oplever en »utilstrækkelig« effekt eller ikke kan tåle det pågældende lægemiddel.

Gen-screeningen af det store antal danskere er blevet bragt på bane som led i et samarbejde mellem regionerne, universiteter og patientorganisationer.

De 100.000 analyser vurderes at kunne skabe et stærkt grundlag for forskning. De skal udbredes bredt i sundhedsvæsenet, og borgerne skal rådgives grundigt og fagligt kompetent, lover regionerne. Det bliver frivilligt, om man vil deltage, og om man ønsker at få svar på kortlægningen.

Ønsket om 100.000 deltagere er en anslået vurdering på baggrund af statistikker og allerede eksisterende gen-data fra borgerne. De 100.000 kan udgøres af både raske og syge borgere, men i første omgang vil det eksempelvis være borgere, som i en ung alder får konstateret en hjertesygdom, der gen-sekventeres.

Budgettet anslås til at være mindst én milliard kroner, og finansieringen skal blandt andet hentes gennem private og offentlige fonde.

Powered by Labrador CMS