Forskningsmidler blev ikke tjekket: Tag-selv-bord for læger

Fra 2008 til 2013 var der ikke stikprøvekontrol af hjertelægers brug af forskningspenge på Rigshospitalet. Foto: SOFIA BUSK/POLFOTO
Offentliggjort Sidst opdateret

Fra 2008 til 2013 var der ikke stikprøvekontrol af hjertelægers brug af forskningspenge på Rigshospitalet.

Rigshospitalet har ikke foretaget en eneste stikprøvekontrol af hjertelægernes brug af eksterne forskningsmidler frem til Jyllands-Postens første afsløringer i juni 2013 af overlægers misbrug af forskningsmidler.

Der har heller ikke været nogen form for ekstern kontrol af de forskningskonti, som overlægerne har brugt til køb af blandt andet møbler og kunst til privaten, private ferier med familien i udlandet og private restaurationsbesøg.

Rigshospitalets eksterne revisionsselskab til og med 2012, Deloitte, har således ikke foretaget revision af et eneste forskningsprojekt med penge til kliniske forsøg fra typisk medicinalfirmaer, som ikke har stillet krav om aflæggelse af regnskab.

Den mangelfulde kontrol af forskningsmidler er dermed langt mere omfattende, end Jyllands-Posten hidtil har afsløret.

De nye oplysninger om kontrollen fra 2008 til juni 2013 kommer bag på såvel eksperter som de politisk ansvarlige i Region Hovedstaden.

– Det overrasker mig, at der ikke har været foretaget hverken stikprøvekontrol eller revision af disse forskningsmidler, da de må være undergivet den forvaltningsrevision, der er på hospitalet, siger Lars Bo Langsted, juraprofessor på Aalborg Universitet og ekspert i blandt andet revisorers juridiske ansvar, til Jyllands-Posten.

– De nye oplysninger bekræfter i endnu højere grad, end man havde troet muligt, at der ikke har været nogen form for kontrol. Det her område har simpelthen fået lov til at passe sig selv, siger Lars Bo Langsted.

Henrik Thorup, 1. næstformand i Region Hovedstaden valgt for Dansk Folkeparti, er fortørnet over, at der heller ikke har været stikprøvekontroller eller revision af forskningsmidlerne, fordi det kunne have stoppet misbruget.

– Hvis der havde været stikprøvekontroller, havde man jo opdaget, at der var noget helt galt med manglende oplysninger på bilagene om formål og deltagere. Så kunne man have strammet op. I stedet har der været tale om et tagselvbord for lægerne, siger Henrik Thorup.

Revisionsselskabet Deloitte afviser at have svigtet sin opgave og peger på, at interne forretningsgange er det bedste værn mod misbrug. De har ikke været på plads på Rigshospitalet, hvis direktion ikke vil forholde sig til kritikken eller svare på spørgsmål, skriver Jyllands-Posten.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS