Forskere: Mennesket er ikke skyld i højere vandstande
Vandstanden i havet er steget med cirka en millimeter om året siden 1970. Årsagen har ifølge FNs Klimapanel IPCC været de menneskeskabte klimaforandringer, der har ført generel global opvarmning med sig.
Men nu sår ny dansk forskning tvivl om den forklaring, skriver Weekendavisen fredag.
Et hold på tre danske forskere med statsgeolog Jens Morten Hansen fra GEUS (Geological Survey of Denmark and Greenland, red.)) i spidsen har påvist, at den øgede vandstand i stedet hænger tæt sammen med månens bevægelser i forhold til jorden.
Månen fremkalder nogle langsommelige tidevandsbølger, der varer 18 år, når den langsomt forskyder sig lidt mere nordligt eller sydligt i forhold til Jorden. De bølger går altså på tværs af det normale tidevand, der følger månens bevægelse rundt om jorden.
De danske forskere har analyseret 160 års målinger af vandstanden omkring Danmark, og har fundet ud af, at den samme slags stigning på cirka en millimeter om året også fandt sted i perioden 1884 til 190, skriver Weekendavisen.
De nye resultater er ubehagelige for FNs Klimapanel, mener forskningsleder Jens Morten Hansen, da de modviser, at man kan finde menneskeskabt påvirkning af verdenshavets højde.
Havet omkring Danmark og Østersøen er det bedst dækkede område i verden med målinger af havniveauets højde fra 26 forskellige målestationer, der går
160 år tilbage. Analyserne fra FNs Klimapanel er ifølge Weekendavisen baseret på satellitmålinger, der imidlertid kun går tilbage til 1993.
Den danske artikel er netop blevet trykt i det videnskabelige tidsskrift Journal of Coastal Research. Nature, som nok er verdens mest prestigefyldte videnskabelige tidsskrift, ville ikke publicere resultaterne.