Forskere løser 50 år gammel gåde om proteiner og får Nobelpris i kemi

Tre forskere deler Nobelprisen i kemi for deres afdækninger af proteiners strukturer, oplyser komitéen

Offentliggjort

Nobelprisen i kemi tildeles amerikanerne David Baker og John Jumper og briten Demis Hassabis for deres opdagelser inden for proteiner, oplyser komitéen.

Det fortæller Nobelforsamlingen ved Det Kongelige Svenske Akademi for Videnskab på et pressemøde i Stockholm onsdag. 

Nobelprisen gives dette år for to forskellige opdagelser. 

David Baker tildeles prisen for sin succes med at bygge en helt ny slags proteiner.

Det skriver Reuters. 

Begyndte at skrige

Efter annonceringen udtalte Baker, at han er dybt beæret over at modtage prisen, og at han har stået "på skuldrene af giganter". 

- Da jeg hørte meddelelsen, begyndte min kone at skrige så meget, så jeg ikke kunne høre noget, sagde Baker efter annonceringen på en direkte telefonlinje på pressemødet.

- Den søde person i den anden ende spurgte, om jeg kunne gå et andet sted hen, så jeg faktisk kunne høre, hvad der blev sagt. Det har vist sig at blive en meget ekstraordinær dag, lød det. 

Han blev kåret som en af de mest indflydelsesrige personer inden for sundhed i 2024 af Time Magazine. 

John Jumper og Demis Hassabis deler prisen med Baker.

Løst 50 år gammel gåde

De har udviklet en kunstig intelligens, der kan forudsige proteiners komplekse strukturer, og dermed har de løst en 50 år gammel gåde, lyder det fra Nobelkomitéen.

- En af de opdagelser, der bliver anerkendt i år, vedrører konstruktionen af spektakulære proteiner. Den anden handler om at opfylde en 50 år gammel drøm: at forudsige proteinstrukturer ud fra deres aminosyresekvenser, lød det i komitéens begrundelse. 

I 2022 blev danske Morten Meldal tildelt Nobelprisen i kemi for sin udvikling af såkaldt klikkemi sammen med de to amerikanere Karl Barry Sharpless og Carolyn Bertozzi.

De to opdagelser betyder, at forskere i dag kan forstå antibiotikaresistens bedre og komme nærmere at udvikle enzymer, der kan nedbryde plastik.

Den danske kemiker Morten Meldal modtog prisen i 2022 for sin udvikling af klikkemi. 

Får millioner

Prisen kommer med en pengepræmie på 11 millioner svenske kroner svarende til omkring 7,2 millioner danske kroner. 

Pengepræmien skal deles af de tre forskere. Det fremgår ikke, om præmien deles ligeligt. 

David Baker er professor ved University of Washington. 

Demis Hassabi er direktør for Google DeepMind, der beskæftiger sig med udvikling af kunstig intelligens, hvor John Jumper arbejder som seniorforsker. 

Nobelprisen i kemi gik sidste år til Moungi Bawendi, Louis Brus og Alexei Ekimov for deres forskning inden for kvanteprikker, som blandt andet bruges i led-tv-skærme og solceller.

Powered by Labrador CMS