Forskere har fundet svaret: Er folk med briller rent faktisk klogere?

Briller bliver ofte associeret med høj intelligens, og nu har forskere fundet ud af, at der muligvis er noget om snakken.

Johnny Madsen er begyndt at bruge briller, så han er muligvis også klogere end gennemsnittet. Forskere har fundet et statistisk sammenfald mellem gener for dårligt syn og gener for høje kognitive evner. Foto: Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

En rigtig Kloge-Åge har selvfølgelig et par store briller med hinkesten som glas. Sådan er klichéen i hvert fald.

Nu viser forskning, at der rent faktisk ser ud til at være et sammenfald mellem brug af briller og høj intelligens. Det skriver Science Alert. 

Et stort hold forskere fra flere lande har set på genetisk materiale og test af kognitive evner hos over 300.000 personer af europæisk afstamning. Ved hjælp af undersøgelsen har forskerne kunne udpege en række gener, der hænger sammen med intelligens. Samtidig har forskerne kunne vise en statisktisk sammenhæng mellem nogle af de gener, der indikerer gode kognitive evner – altså høj intelligens –  og forskellige gener, der påvirker helbredet.

Det statistiske materiale viser, at personer med høj intelligens har omkring 30 procents større sandsynlighed for at være nærsynede og bruge briller – eller kontaktlinser.

Dermed er der altså noget, der tyder på, at der noget hold i klichéen om den kloge bebrillede bogorm.

Du skal dog hverken begynde at skade dit syn eller begynde at gå med briller i håb om at blive mere intelligent. Undersøgelsen viser nemlig kun et sammenfald mellem dårligt syn og gener for høj intelligens, men det påviser ikke, at dårligt syn og brug af briller eller kontaktlinser på nogen måde påvirker intelligensen.

Powered by Labrador CMS