Forskere finder vejen til kernesund kost
Seks års studier af den mad, vi spiser, viser, hvad du bør fokusere på, når du udvælger din mad.
Vi har svært ved at spise sundt, os danskere. Det fortalte blandt andet Newsbreak.dk tilbage i januar med historien om, at fire ud af fem danskere ikke ved, hvad der er i den mad, de spiser.
Der er dog gode nyheder til dem, der har svært ved at finde rundt i, hvad de skal spise og ikke skal spise. DTU Fødevareinstituttet skriver således, at korn og kerner er godt for dit helbred, og det er viden, du kan bruge helt konkret, når du vælger mad til og fra i dit liv.
De seneste seks år har et tværvidenskabeligt center, Center for Gut, Grain and Greens (3G) undersøgt, hvad der sker, når vi spiser mere mad med fuldkorn og mindre mad med gluten, og centeret har blandt andet konluderet, at du er mindre i fare for at udvikle hjerte-karsygdomme og type-2 diabetes, hvis du spiser mad med fuldkorn.
Rugbrød
Et godt eksempel på et fuldkornsprodukt er rugbrød, og DTU Fødevareinstituttet skriver, at rugbrød i særlig grad har en god effekt på inflammationsniveauet i din krop. Falder inflammationsniveauet, falder risikoen for at udvikle hjerte-karsygdomme og type-2 diabetes.
”Vores studier er således med til at øge det videnskabelige belæg for kostrådet om at vælge fuldkornsvarianter for din sundhed, når du spiser brød, pasta og andre kornprodukter,” siger projektleder for 3G Centret Tine Rask Licht, som er professor ved DTU Fødevareinstituttet, til DTU Fødevareinstituttet.
Du kan læse mere om studiet hos DTU Fødevareinstituttet. Her kan du også læse, hvad de er kommet frem til ved at undersøge glutenfattig kost.
Hvis du vil læse mere om kulhydrater, proteiner og fedt, der alle er vigtige dele af en sund og vareret kost, har Newsbreak.dk tidligere omtalt emnet i en artikel om sund kost.
Hvis du vil have nogle gode råd til, hvordan du kommer til at leve et sundt og godt liv, kan du klikke dig gennem galleriet til denne artikel.