Forskere: E-damp skader ikke væv

Det tyder på, at e-damp ikke er så skadeligt for væv i luftvejene som cigaretter. Foto: Iris/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Forskere hos det Britisk Amerikanske Tobak og MatTek har ved undersøgelser fundet ud af, at e-damp ikke skader vævet i luftvejene på samme måde som cigaretter

Tests fra det Britisk Amerikansk Tobak og MatTek firma viser, at damp fra e-cigaretter ikke har samme skadelige effekt på vævet i luftvejene som traditionelle cigaretter.

E-damp kan indeholde nikotin, fugtighedsbevarende stoffer, smagsstoffer og termisk nedbrydende stoffer, derfor er det vigtigt at forstå den potentielle effekt på biologiske systemer.

Indtil nu har det ikke været muligt at undersøge potentielle negative effekter af e-damp aerosolt. Ved hjælp af ryge-robotter og en 3D-model af luftvejs-systemet kunne forskerne undersøge de mulige irritationer i luftvejene ved rygning af to af markedets e-cigaretter.

Resultaterne viste, at ved rygning af almindelige cigaretter i op til seks timer, var celler nedbrudt til 12 procent – altså næsten komplet celle-død.

Ved rygning af e-cigaretter var cellenedbrydningen ubetydelig. Resultaterne lignede de, man får, ved at indånde almindelig luft.

Selvom undersøgelsen påviste, at der i modellen ikke var cellenedbrydning ved e-damp, er det stadig nødvendigt at forske i de mulige negative effekter ved e-damp.

Se hele undersøgelsen her.

Powered by Labrador CMS