Forsker: Tidsregistrering viser mistillid
Det er et markant tilbageskridt på arbejdsmarkedet, at lærere tvinges til at stemple ind og ud, siger forsker.
Ikke siden industrisamfundet har det været udbredt at tvinge medarbejdere til at stemple ind, når de møder på arbejde, og ud, når de går hjem.
Derfor er det et markant skridt tilbage “for fleksibiliteten og tilliden” på det danske arbejdsmarked, at samtlige lærere på Tårnby Kommunes otte folkeskoler fra og med mandag skal registrere, hvornår de kommer og går, vurderer arbejdsmarkedsforsker og professor Bent Greve fra RUC.
– Vi ser efterhånden slet ikke den slags kontrol på arbejdsmarkedet længere. I dag har man tillid til, at medarbejderne kan finde ud af at komme til tiden og udføre deres arbejde. Så det er et markant skridt tilbage for fleksibiliteten og tilliden på arbejdsmarkedet, siger han til Ritzau.
Også i Esbjerg Kommune skal lærerne på tre af kommunes skoler til at gøre som de gamle fabriksarbejdere.
Ifølge Bent Greve risikerer Tårnby Kommune og ledelsen på de pågældende skoler i Esbjerg, at deres lærere mister gnisten.
– Denne form for kontrol kan kun opfattes som et tegn på mistillid, og det får formentlig den effekt, at medarbejderne bliver mindre tilfredse og derfor ikke leverer en ligeså god arbejdsindsats, som de ellers ville have gjort, siger han og tilføjer:
– Men det er svært at spå om. Det kan jo også være, at lærerne vænner sig til det og ikke gør noget stort nummer ud af det.
Indtil videre lader det imidlertid ikke til, at de berørte lærere er begejstrede for beslutningen.
I Tårnby fastslår kredsformanden for lærerne, Ulla Erlandsen, at de har det “rigtig skidt” med kontrollen.
– Vi oplever det som manglende tillid til os. Det virker nærmest som en hån mod lærerne, at vi skal stå der og stemple ind og ud. Det er med til at dræbe arbejdsglæden, siger hun.
Samme toner lyder fra Esbjerg:
– Det er i bund og grund et tegn på manglende tillid til lærerne, og det er trist, siger formanden for Esbjerg Lærerforening, Kenneth Nielsen.
De pågældende lærere skal desuden til at vænne sig til folkeskolereformen, der netop er trådt i kraft.
/ritzau/