Forsker om Bahrain-valg: Intet vil ændre sig
Bahrain afholder lørdag valg, men kritikere vurderer, at valget ikke vil ændre på det politiske billede.
Bahrain afholder lørdag sit første valg siden 2011, hvor et oprør blev slået ned af myndighederne. Oppositionen boykotter imidlertid valget i det lille kongedømme, og flere kritikere kalder valget spil for galleriet uden nogen reel værdi.
– Valget afholdes fordi, at styret gerne vil vise, at der er en politisk organisation og fremdrift i landet, og det vil styret gerne holde fast i. Men oppositionen mener, at valget er meningsløst, da parlamentets beføjelser alligevel ikke er noget værd i landet, siger antropolog og Bahrain-forsker på Aarhus Universitet, adjunkt Thomas Brandt Fibiger til Ritzau.
Det nuværende styre er ledet af sunnimuslimer, mens størstedelen af landets befolkning er shiaer.
Den største oppositionsgruppe, al-Wefaq, advarede fredag aften om, at kongedømmet ikke har formået at lempe på deres “monopol” af magten, og at det kan udløse en ny bølge af vold.
Under Det Arabiske Forår i 2011 hævdede sunni-regimet, at oprøret var sekterisk styret af shiamuslimer, men oprørsgruppen al-Wefaq gjorde det dengang meget klart, at de ikke var en shiabevægelse, men at de kæmpede for hele befolkningens rettigheder.
Thomas Brandt Fibiger vurderer da heller ikke, at lørdagens valg vil betyde noget i den store sammenhæng for Bahrain.
– Der er politisk stilstand i Bahrain, og det vil det her valg næppe ændre på. Landet kan køre videre, som det har gjort siden 2011 uden politisk dialog mellem regimet og oppositionen, siger han.
Omkring 35.000 skal vælge, hvilke 40 politikere der skal sidde i parlamentet. De fleste af de 266 kandidater er sunnier.
Valgstederne åbnede klokken otte lokal tid, og de er åbne til klokken 20. (klokken 18 dansk tid, red). Der bliver samtidig holdt lokalvalg i den lille golfstat.
/ritzau/