Forsker: Høje doser af kræft-fremkaldende stof fundet i e-cigaretter

Foto: Artur Marciniec/Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Hvis du har kvittet smøgerne til fordel for e-cigaretter, tænker du måske, at det er et skridt i den rigtige retning. Men ny forskning viser, at det kræftfremkaldende stof formaldehyd, der findes i de traditionelle cigaretter, også i høj grad findes i de elektriske modstykker.

Ifølge et forskningsprojekt, der er publiceret i det anerkendte New Englands Journal of Medicine, kan eksponeringen for formaldehyd være fem til 15 gange højere ved at ryge e-cigaretter sammenlignet med gammeldags tobaks-cigaretter, skriver NBC News.

»Det er endnu alt for tidligt ud fra et epidemiologisk synspunkt at sige, hvor slemt det er. Men bundlinjen er, at der findes gifte (i e-cigaretter, red.) – og nogle af dem er der flere af end i almindelige cigaretter.« siger medforfatter James F. Pankow, der er professor i kemi ved Portland State University i den amerikanske delstat Oregon, ifølge NBC News.

»Så hvis du suger, skal du nok ikke bruge e-cigaretten på højeste indstilling,« tilføjer professoren med henvisning til, at de fleste e-cigaretter kan indstilles på flere niveauer.

Forskerne understreger, at der er flere end 8.000 kemikalier i cigaretter, og at det derfor er svært at udpege præcis hvilken kræftfremkaldende effekt, formaldehyd har.

»Vi siger ikke, at e-cigaretter er mere farlige end cigaretter. Vi har kun set på ét kemikalie,« pointerer James F. Pankow og uddyber:

»Men en masse mennesker tænker, at e-cigaretter er sikre, og de har det helt fint efter at have brugt e-cigaretter i et år. Men faren ved e-cigaretter – hvis der da er nogen – vil blive synlig om ti til 15 år, når de viser sig hos kroniske brugere.«

Intet er dog sikkert, og der er i flere andre undersøgelser udført tests der påviser at der er mindst seks gange mindre formaldehyd i e-cigaretter sammenlignet med almindelige cigaretter.

Forskningsprojektet holder i følge Clive Bates ikke vand. Læs mere her.

Powered by Labrador CMS