Forsker finder guld i sønderjysk grusgrav
Rødekro i Sønderjylland kan måske blive et nyt klondike for danskere, der går og drømmer om at vaske guld ud af jorden.
Der er nemlig fundet guld i en grusgrav nær Rødekro, skriver videnskab.dk.
Det bekræfter geolog og seniorforsker Christian Knudsen fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS):
»Da ejeren af grusgraven fortalte mig, at der var guld nær Rødekro, var jeg lidt skeptisk. Det sker ret ofte, at andre mineraler forveksles med guld, men her viste det sig at holde stik. Der er rent faktisk er guld i Sønderjylland,« fortæller Christian Knudsen til videnskab.dk.
Guldet er ifølge forskeren fragtet til Sønderjylland af gletsjere under en af de seneste istider.
Hav proportionerne for øje
Men inden du kvitter jobbet og investerer sparepengene i hakke og vaskepande, skal du lige have proportionerne for øje. Selv om Christian Knudsen har fundet mere end 1.000 guldkorn i Rødekro, er de hver især på mellem en halv og en tiendedel af en millimeter. Alligevel har forskeren svært ved at skjule sin begejstring:
»Selv om der næppe er nogen, som bliver forgyldt af det her, synes jeg, at det er sjovt, at man rent faktisk kan finde naturligt aflejret guld i Danmark,« siger Christian Knudsen.
Guldet er kommet med gletsjere
Guldstøvet er ifølge forskeren kommet til Rødekro med gletsjere, der er gledet ned over dele af Nordeuropa. Bunden af gletsjerne har høvlet materiale af de skandinaviske fjelde og fragtet det med sig mod syd.
Og det er ikke udelukket, at man også kan finde guld andre steder i Danmark.
»Hvis forudsætningerne for at finde guld har været til stede i Rødekro, er der ikke noget til hindring for, at man også kan finde guld i grusgrave i resten af Danmark,« siger Christian Knudsen, der samtidig kommer med en venlig påmindelse:
»Inden familien Danmark bestormer alle grusgrave i Danmark, skylder vi at sige, at grusgrave jo er privat grund, at det er farlige steder at opholde sig, og at guldet sandsynligvis findes i så små koncentrationer, at man skal kigge de helt rigtige steder og med det helt rigtige udstyr for at få noget i panden,« siger seniorforskeren til videnskab.dk.