Forsker bag HPV-vaccine: Ikke til mine børn

Foto: Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Det er et eksperiment, når man forsøger at forebygge livmoderhalskræft blandt kvinder med HPV-vaccinen. For der er ikke nogen dokumenteret langvarig effekt, og man kender heller ikke til bivirkningerne.

Sådan lyder den kontante udmelding fra Diane Harper, der som ledende forsker for medicinalfirmaet Merck var med til at udvikle Gardasil HPV-vaccinen, der er den hyppigst brugte til danske piger.

»Gardasil er et sundhedseksperiment, da vi hverken ved, hvor længe Gardasil vil virke, eller om den vil forebygge kræft,« siger forskeren, der i dag arbejder på Louisville University, til metroxpress.

Hun peger på, at man i dag ikke ved, om vaccinen virker på længere sigt, da livmoderhalskræft er mellem 20 og 40 år om at udvikle sig, fra man bliver smittet. Og hun mener ikke, at et vaccinationsprogram som det danske giver nogen mening.

»HPV-vaccinen bør derfor kun være et tilbud, mens screening bør være obligatorisk,« siger Diane Harper, som ikke mener, at man kan sige, at ‘fordelene opvejer ulemperne, som Sundhedsstyrelsen har konkluderet i sin undersøgelse.

»Ud fra et samfundssynspunkt har vaccinen en meget lille effekt i forhold til forebyggelse af livmoderhalskræft hos kvinder, da vi har gode screeningsprogrammer, hvilket gør, at vi kan opdage og behandle de ganske få kvinder, der får en HPV-infektion,« siger forskeren.

På spørgsmålet om, hvorvidt hun selv vil give den til sine børn, lyder svaret:

»Jeg ville diskutere det med mine ældre børn, så de forstod vaccinens begrænsninger, og hvilke andre sundhedsbehov de stadig ville have brug for. Jeg ville ikke give den til mine 9-16-årige børn,« siger Diane Harper.

Powered by Labrador CMS