Forsikringsselskabers seneste idé får Forbrugerrådet til at måbe

Flere forsikringsselskaber tilbyder klækkelige rabatter på bilforsikringen, mod at du installerer en boks i bilen. Forbrugerrådet kalder ordningen problematisk.

Er du ung, og vil du gerne spare penge på din bilforsikring, så har flere forsikringsselskaber et godt tilbud til dig. Foto: Colourbox/Free
Offentliggjort Sidst opdateret

Få installeret en boks i din bil, og spar mellem 25-30 procent på bilforsikringen. Sådan lyder et tilbud fra flere af landets forsikringsselskaber, som primært er henvendt til unge bilister.

Idéen er, at du får installeret en boks i din bil, som så sender oplysninger tilbage til forsikringsselskabet – oftest i tilfælde af en ulykke.

Selv om det på papiret kan lyde som en god måde at spare penge på, er man hos Forbrugerrådet Tænk skeptisk omkring det faktum, at forsikringsselskaberne bruger gps til at indhente oplysninger om din kørsel.

Det fortæller Lea Markersen, der er jurist hos Forbrugerrådet Tænk.

– Vi er som forbrugernes vagthund selvfølgelig i udgangspunktet glade for, at forbrugere tilbydes en billigere forsikring, hvis dette rent faktisk er tilfældet.

– Men vi er bekymrede for en praksis, hvor man betaler med sine personlige oplysninger. Vi mener, at selskaberne går for langt, når de går ind og holder øje med, hvordan forbrugernes kørselsmønstre er, og lader dette indgå i præmieberegninger, siger hun.

Kigger kun med efter ulykker

Hos forsikringsselskabet Alka, som er et af tre selskaber, som tilbyder denne type ordning, slår kommunikationsdirektør Lise Agerley fast, at man kun benytter sig af oplysningerne i tilfælde af en ulykke.

– Vi måler kun fart i tilfælde af ulykker. Vi måler hverken hårde opbremsninger eller sving. Teknologien ville godt kunne måle det, men vi har ikke sat det op til det, siger hun og fortsætter:

– Vi bruger oplysningerne fra boksen, hvis du har været ude for en ulykke, og du samtidig kørte for stærkt. Så måler vi, hvor hurtigt du kørte 20 sekunder inden ulykken og ti sekunder efter, siger Lise Agerley.

Fraråder ikke modellen

Lea Markersen vil heller ikke gå så langt, at hun advarer folk mod at vælge denne løsning.

– Vi er ikke derude, hvor vi decideret advarer folk mod at tegne denne type forsikring. Men vi gør opmærksom på, at vi er bekymrede for denne praksis i det hele taget, hvor man hele tiden går tættere og tættere på kundens adfærd, siger hun.

Tjek forskringen for den 17-årige

Bor man i en husholdning, hvor en 17-årig bilist gerne vil låne familiens bil, bør man derudover kigge husstandens forsikring godt igennem.

Newsbreak.dk har tidligere fortalt, at bilejere risikerer at bøde dyrt, hvis de ikke sørger for, at bilen faktisk er forsikret, når de 17-årige sætter sig bag rattet.

Det kan du læse mere om i artiklen “Efter lovændring: Du bør tjekke din bilforsikring,” og du kan her få et overblik over, hvad de forskellige forsikringsselskaber tilbyder, som prissammenligningssiden Samlino har indsamlet:

1) Tryg

Tryg har lavet en ordning, de selv kalder “Tryg Drive”. Hvis du er mellem 18-29 år, kan du få tilsendt noget udstyr, som du selv skal sætte i din bil.

Efter hver køretur bliver oplysningerne sendt ind til Tryg, og ud fra forskellige parametre bliver din kørsel bedømt på en skala fra 1-15.

Har du kørt godt, bliver der sat bonuspoint ind på din konto, mens der til gengæld bliver trukket bonuspoint, hvis du ikke har kørt tilfredsstillende.

Selv om din bonuskonto går i minus, kan du ikke komme til at betale ekstra. Har du til gengæld været en mønsterbilist, kan du spare op til 30 procent på din bilforsikring, oplyser Tryg.

2) Alka

Hos Alka kan du spare 25 procent på din bilforsikring, hvis du køber “Alka Boksen”. Den koster et engangsbeløb på 1000 kroner at få monteret, og boksen kommer kun i brug i tilfælde af en ulykke.

Her bruger Alka oplysningerne fra boksen 20 sekunder før og 10 sekunder efter ulykken. Har du kørt mere end fem kilometer i timen for stærkt ved ulykken, bliver der for hver kilometer i timen, du har kørt for stærkt, lagt 1000 kroner ekstra på din selvrisiko.

Der er ingen aldersbegrænsning på Alkas løsning.

Ifølge Alkas oplysninger er der omkring 10.000 kunder, der kører rundt med boksen, og årligt er der lige under ti procent, der får forhøjet deres selvrisiko.

3) Topdanmark

Er du mellem 18-28 år og kunde hos Topdanmark, kan du spare 25 procent om året ved at have ordningen “Kør Smart Ung”.

Her kan du få en boks gratis installeret i din bil, som måler accelerationer, opbremsninger og fart.

Hvis du melder en skade, og oplysningerne fra boksen viser, at du har kørt mere end ti procent for stærkt, skal du betale dobbelt selvrisiko.

Topdanmark henter til gengæld kun data fra boksen, hvis du er involveret i et uheld, eller hvis bilen bliver stjålet.

Kilde: Samlino, Tryg, Alka, Topdanmark.

Powered by Labrador CMS