Forløbelige tal gør eksperters frygt til skamme

Eksperter har frygtet, at isolation og mistrivsel efter udbruddet af covid-19 ville føre til flere selvmord

Færre har begået selvmord i Danmark under coronaudbrud. Genrefoto: Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Foreløbige tal viser, at udbruddet af coronavirus og nedlukningen af samfundet ikke førte til flere selvmord i Skandinavien sidste år.

Flere eksperter frygtede ellers i epidemiens begyndelse, at isolation og mistrivsel ville resultere i en bølge af selvmord.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

575 personer tog deres eget liv i Danmark sidste år ifølge foreløbige tal fra Sundhedsdatastyrelsen. Året før begik 600 personer selvmord.

Heller ikke i Sverige og Norge er der – ifølge foreløbige opgørelser – sket en stigning i antallet af selvmord under udbruddet af coronavirus.

Sociale fællesskaber

Lars Mehlum er professor i psykiatri og leder af nationalt center for selvmordsforskning og forebyggelse ved Universitetet i Oslo.

Han fortæller til Kristeligt Dagblad, at data fra Norge tyder på et lille fald i selvmordsstatistikken. Det samme gælder andre lande.

– Det kan meget vel være, at selv om mennesker har skullet holde afstand, så er sammenholdet i nationen blevet øget under krisen.

– Der er mange eksempler gennem historien på, at vanskelige tider forstærker de sociale fællesskaber, og vi ved, at sociale fællesskaber er den vigtigste faktor for, at vi kan undgå selvmord, siger Lars Mehlum.

Søg hjælp

Her får du fakta om selvmord og viden om, hvordan du søger hjælp.

2254 mænd og 792 kvinder valgte i årene fra og med 2010 til og med 2014 at tage deres eget liv. Det er godt 600 selvmord om året.

Livslinien fører hvert år mere end 14.000 samtaler med pårørende til folk, der overvejer at tage deres eget liv – folk, der overvejer at tage deres eget liv og folk, der er i færd med at gennemføre et selvmordsforsøg.

Du har mange muligheder for at få hjælp, hvis du overvejer at tage dit eget liv. Du kan ringe til Livslinien på 70 201 201 – din egen læge og mange, mange andre. Se eventuelt Livsliniens oversigt over rådgivningstilbud.

Er du pårørende til en, der har begået selvmord, findes der også foreningen Efterladte.dk.

 

Han påpeger, at såvel Danmark som Norge havde faldende selvmordstal under Anden Verdenskrig, selv om begge lande var besatte.

– Der er paradoksalt nok en tilbøjelighed til, at når man kæmper for at få dækket basale behov som mad, tøj og sikkerhed, er der mindre tid til at gå op i de eksistentielle problemer, som kan drive mennesker til selvmord.

Derudover nævner han, at der er en tæt sammenhæng mellem alkoholindtag og selvmord. Det nedlukkede natteliv kan således spille positivt ind.

Verden bryder sammen

Endelig kan det heller ikke udelukkes, at de selvmordstruede rent faktisk ikke har oplevet den store forandring i deres liv på grund af nedlukningen, fordi deres sociale kontakter i forvejen var begrænsede.

Eksempelvis har det vist sig, at ældre i Norge ikke har haft særligt svært ved at være alene, da de i forvejen var vant til at have få kontakter.

– Det er mere de unge, som føler, at deres verden er brudt sammen, siger Lars Mehlum til Kristeligt Dagblad.

Powered by Labrador CMS