Forkert træning er tidsspilde

Foto: Colourbox.com (Modelfoto)
Offentliggjort Sidst opdateret

Mange danskere træner forkert, og det er lig med tidsspilde og større risiko for skader. Her er de typiske træningsfejl.

Bikinisæsonen nærmer sig med små skridt, og for nogle betyder det, at fitnesscentret kalder, så de kan få trimmet baller og lår.

Inden du giver den gas på de forskellige træningsmaskiner, kan det være en god idé at lære, hvordan du træner bedst. Mange har nemlig for travlt med at komme i gang og skipper instruktionen. Men det kan være en dårlig idé.

– Det er måske to ud af ti, der har så meget styr på deres krop, at de selv ved, hvordan de skal træne. Hvis du ikke får en introduktion, svarer det lidt til at køre bil uden kørekort eller med bind for øjnene. Chancen for skader er langt større, siger Bettina Borg, der er personlig træner og direktør i Fitness Consulting.

Svært at finde rundt i fitnessjunglen

Som nybegynder kan det være svært at finde rundt i fitnessjunglen. Maskinerne skal indstilles korrekt, vægten skal hverken være for tung eller for let, og du skal have den rigtig kropsholdning. Tilfældig og forkert træning kan være spild af tid eller forårsage skader som fibersprængninger og diskusprolaps.

– Nogle øvelser kræver en særlig teknik, og hvis man ikke er vejledt i den, så træner man videre i en øvelse, der i bedste fald ikke giver nogen effekt, men i værste fald giver skader. Især træning med løse vægte gøres meget ofte forkert, men det sker også på maskinerne, siger Flemming Enoch, der er fysioterapeut.

Eksperterne opfordrer derfor til, at man sørger for at få en introtime, hvis fitnesscentret tilbyder det. Hvis ikke, kan det være en god idé at få hjælp udefra.

– Hvis man tænker, at det er noget, man vil gøre resten af sit liv, så er det måske en meget god investering at få gjort det rigtigt fra starten.

Fakta: Her er de typiske fejl

– Du løfter for meget vægt. Det kan føre til, at du laver øvelsen forkert, og dermed øger du risikoen for skader.

– Du løfter for lidt vægt. Det betyder, at du ikke får det optimale ud af din træning, og derfor kan resultaterne udeblive.

– Du har ikke indstillet maskinerne rigtigt, eller din kropsholdning er forkert. Det betyder, at du laver øvelsen forkert, og risikoen for skader bliver større.

– Du tager ikke hensyn til dine skavanker. Hvis du har problemer med eksempelvis knæ eller ryg, så er det en god idé at få lagt et program, der tager hensyn til dine behov. Ellers kan du ende med at miste motivationen, fordi du ikke kan lave øvelserne, eller i værste fald kan forværre skaden.

– Du kører på rutinen. Hvis du kører det samme program igennem, hver eneste gang du træner, så mister det på et tidspunkt effekten. Din krop vænner sig nemlig til det.

– Du starter ud med overambitiøse mål. De får dig til at miste motivationen, når du ikke når dem. Derfor er det bedst at sætte sig realistiske mål fra starten. I stedet for at skulle træne fire gange om ugen, kan du sætte det ned til to. Hvis du kommer af sted tre gange, så er det bare en bonus.

Newspaq

Powered by Labrador CMS