Forhandlinger om terror sat på pause
Der ser fortsat ud til at være lang vej, før Folketingets partier kan blive enige om en aftale om indsatsen mod terror.
Torsdag har partierne i politiforligskredsen atter været til forhandlinger i Justitsministeriet, men uden at lande en aftale om regeringens terrorpakke.
»Vi er egentlig ikke kommet meget videre. De afgørende spørgsmål, som består i, hvor stor regningen er som følge af den forhøjede bemanding, der er ved politiet efter terrorangrebet, er vi ikke kommet nærmere,« siger Venstres finansordfører, Peter Christensen (V).
Samme melding lyder fra Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup (DF), der siger, at partierne »ikke kan få ordentlige svar fra regeringen«.
Forud for forhandlingerne var det ellers ventet, at parterne ville kunne nå til enighed om at styrke politiindsatsen for 2015.
Under et næsten tre timer langt møde med justitsminister Mette Frederiksen (S) har partierne bag politiforliget forhandlet rammerne for en styrket terrorindsats efter angrebet i Paris i begyndelsen af januar og attentatet i København i februar.
Penge afsat
I regeringens udspil er der i år afsat 50 millioner kroner til at udbygge politiets og Politiets Efterretningstjenestes beredskabs- og overvågningsindsats, men kort før torsdagens møde bebudede justitsministeren, at regeringen vil fordoble dette beløb.
Dermed er der lagt op til en samlet styrkelse af politiet i 2015 på 130 millioner, fordi udspillet også rummer 30 millioner til politiets IT, analyse og døgnberedskab.
Af ekstrabevillingen stammer 20 millioner dog fra politiets egne midler, påpeger Venstre, der fortsat efterlyser svar på, hvordan pengene skal fordeles.
»Derfor kører vi noget i ring. Og vi bliver nødt til at få et overblik over, hvilke regninger vi står over for,« siger Peter Christensen.
Justitsminister Mette Frederiksen forstår ikke indvendingen og opfordrer partierne til at bakke op om en styrkelse af beredskabet.
»Jeg kan ikke se, at man kan andet end at bakke op om at forhøje beredskabet,« siger Mette Frederiksen.
Hun peger på, at der er tale om nye penge, idet »de er afsat som reserve på finansloven«. Og de 50 millioner kroner skal gå til »det generelle beredskab, herunder beskyttelse af de danske jøder«, forklarer justitsministeren.
Terrorpakke fremlagt
Regeringen har fremlagt en terrorpakke med tiltag for knap en milliard kroner – helt præcis 970 millioner kroner over fire år. Størstedelen af tiltagene skydes imidlertid til et politiforlig, som først skal forhandles til efteråret – altså efter et valg. Og det har fået blå blok til at kræve, at regeringen stiller med en samlet finansiering af terrorplanen – et krav, der ikke blevet mindre efter torsdagens forhandlinger.
Samtidig tilskynder Dansk Folkeparti, de Konservative og Venstre fortsat på det kraftigste regeringen til at føre forhandlingerne om terrorpakken samlet, frem for som nu, hvor de pågår i både politi- og forsvarsforligskredsen og dermed under to forskellige ressortministerier.
Den fremgangsmåde gør det vanskeligt at nå til enighed, mener partierne. Man må dog holde fast i, at udkommet af forhandlingerne er det essentielle, betoner justitsministeren.
»Der kan være forskellige holdninger til proces og forhandlinger, men det vigtigste er jo det resultat, vi kommer frem til,« siger Mette Frederiksen.