Forbud mod hjemmeside: I strid med god skik

Hjemmeside, der sælger færdige eksamensopgaver, forbydes. Men aktiviteter fortsætter fra England, siger ejer.

Forbrugerombudsmanden har nedlagt forbud mod hjemmesiden fixminopgave.dk. Vurderingen er, at aktiviteterne strider imod reglerne om god markedsføringsskik. Foto: Asger Ladefoged/arkiv/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Det skal være slut med at købe færdige eksamensopgaver via internettet.

Det mener Forbrugerombudsmanden, der ifølge dr.dk har nedlagt et midlertidigt forbud mod hjemmesiden Fixminopgave.dk.

– Det produkt, som Fixminopgave tilbyder, er ifølge vores opfattelse forbudt efter lovgivningen, siger Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen til Ritzau.

– Det er der én god grund til: Formålet med ungdomsuddannelserne er at dygtiggøre elever. Man bliver ikke dygtigere af at få andre til at skrive sin opgave og betale for det, siger hun.

Fixminopgave har siden foråret sidste år solgt opgavebesvarelser til blandt andre gymnasieelever, men det skal der altså nu sættes en stopper for, mener Forbrugerombudsmanden.

– Eleverne risikerer derfor også bortvisning, hvis de afleverer en besvarelse, som de har købt af Fixminopgave.dk. Vi har vurderet, at erhvervsaktiviteten er i strid med god skikudtaler Christina Toftegaard Nielsen i en pressemeddelelse.

Opgaverne er blevet skrevet af studenter og studerende. Tjenesten blev etableret sidste år af 20-årige Frederik Drews.

Det skete i frustration over karakterræset blandt de unge.

På Christiansborg har firmaets aktiviteter vakt opsigt. Et politisk flertal erklærede sig i juni sidste år klar til at stoppe det.

På det tidspunkt var undervisningsminister Merete Riisager (LA) dog imod et forbud.

Men i starten af 2018 skiftede hun ifølge dr.dk mening og sagde, at fixminopgave.dk og lignende aktiviteter skulle forbydes.

Frederik Drews siger dog, at firmaets aktiviteter fortsætter trods det danske forbud.

Han oplyser til DR, at han har solgt det til et engelsk selskab.

Forbrugerombudsmanden mener dog, at den engelske del også er omfattet af forbuddet.

– Vi har også nedlagt forbud mod det selskab, som aktiviteterne skal være overdraget til, siger Christina Toftegaard Nielsen.

Her er retsgrundlaget

Markedsføringsloven § 3, stk. 1

  • ”Erhvervsdrivende skal udvise god markedsføringsskik under hensyntagen til forbrugere, erhvervsdrivende og almene samfundsinteresser, jf. dog stk. 3.” Af forarbejderne til § 3 fremgår bl.a følgende: ”Bestemmelsen finder endvidere anvendelse på forhold vedrørende smag og anstændighed. Hensynet til smag og anstændighed skal forstås i en bred samfundsmæssig kontekst og beskytter bl.a forbrugerne mod handelspraksis, som krænker almene samfundshensyn.”
  • Foreløbigt forbud:
  • Ifølge markedsføringslovens § 36 kan Forbrugerombudsmanden, når der øjensynligt er fare for, at formålet med et forbud vil forspildes, hvis en almindelig retssag skal afventes, nedlægge foreløbigt forbud. Sag til stadfæstelse af forbuddet skal anlægges ved retten senest næste hverdag.
  • Kan en sag til stadfæstelse af Forbrugerombudsmandens forbud ikke afgøres af retten ved dom senest 5 hverdage efter sagens anlæg, kan retten under sagens forberedelse inden udløbet af fristen ved kendelse bestemme, at forbuddet fortsat skal gælde. Stadfæstes forbuddet ikke inden fristens udløb, er det bortfaldet.
  • Forsætlig overtrædelse af forbuddet kan ifølge retsplejelovens § 430 straffes med bøde eller fængsel indtil 4 måneder.

– Sø- og Handelsretten skal nu tage stilling til, om overdragelsen af aktiviteterne er en omgåelse af dansk lovgivning – eller et forsøg på det. Det vil være vores argumentation, siger hun.

Powered by Labrador CMS