Forbrugerrådet: Nordea-kunder har betalt for meget

Foto: Elo Christoffersen (Arkivfoto)
Offentliggjort Sidst opdateret

Kunderne i Nordea Invest kan glæde sig over, at omkostningerne falder, eftersom investeringsforeningen i dag har valgt at fjerne to gebyrer; tegningsprovisionen og markedsføringstillægget.

Men ifølge Forbrugerrådet Tænk bør kunderne samtidig spørge sig selv, hvad de egentlig har fået for de penge hidtil.

»Først og fremmest er vi rigtig glade for, at deres kunder får lov til at beholde en større del af deres opsparing selv. Når det er sagt, så er det jo tankevækkende, at kunderne i årevis har betalt for en ydelse, og nu sløjfer man den fra den ene dag til den anden. Hvad i alverden er det så, de har betalt for, hvis man bare kan fortsætte uden den betaling. Hvad er det for en service, de har fået,« siger seniorøkonom Troels Hauer Holmberg fra Forbrugerrådet Tænk og tilføjer:

»Hvis man skal se lidt kritisk på det, kan man undre sig over, at man pludselig kan sætte priserne så meget ned. Det tyder jo på, at kunderne hidtil har betalt alt for meget for at få deres opsparing forvaltet.«

Løsning er et total forbud

Tegningsprovisionen har gennem flere år været voldsomt kritiseret og blevet betegnet som en ren pengemaskine for de banker, der i sidste ende ejer investeringsforeningerne. Forbrugerrådet Tænk mener, at gebyrer som disse er decideret usunde i forhold til at investere pengene mest optimalt.

»Vi mener, at der bør være et total forbud mod formidlingsprovisioner i alle former, for så længe investeringsforeningerne sender de her mange millioner over til bankerne, så er det dét, der bliver styrende for, hvad bankerne anbefaler deres kunder. Og i de tilfælde, hvor der bliver indgået en fuldmagtsaftale, så bliver det styrende for, hvor banken sender kundernes penge hen,« siger Troels Hauer Holmberg.

Flere lande har taget konsekvensen og gjort disse gebyrer ulovlige, og Danmark bør gå samme vej, hvis man skal kunne have tillid til sektoren, siger Troels Hauer Holmberg.

»Det er et system, der overhovedet ikke fungerer, og som vi mener har spillet fallit. Derfor har man også gjort op med det i en række lande såsom England, Holland, Australien og Sverige er også på vej. Det er et system, der ikke fungerer, og som vi er nødt til at få sat en stopper for, hvis vi nogensinde skal få rettet op på problemerne inden for markedet for investeringsforeninger,« siger han.

Powered by Labrador CMS