Forbrugerombudsmanden advarer: Falsk konkurrence kan koste dig dyrt

Et gammelt mundheld får frit spil.

Forbrugerombudsmanden advarer om denne annonce. Foto: Forbrugerombudsmanden.
Offentliggjort Sidst opdateret

Der florerer for tiden en konkurrence i et sponsoreret opslag på det sociale medie Instagram, der falbyder et fejlagtigt slagtilbud på Calvin Klein-undertøj. Forbrugerombudsmanden advarer nu i en pressemeddelelse borgere om ikke at hoppe på limpinden.

Tilbuddet virker for godt til at være sandt. Det ser ellers ud til at komme fra online modetøjsbutikken Zalando, og det fortæller dig, at du for kun 29 kroner, plus porto, kan få fingrene i et lækkert sæt undertøj af mærket Calvin Klein.

Den slags koster normalt væsentligt mere end 29 kroner, og i opslaget kan du de også se, at der kun er fire testpakker tilbage, og at der lige nu er hele 31 besøgende på kampagnen. Og det er alt sammen forkert. Og fusk. Og svindel.

For det første er det ikke Zalando, der står bag reklamen. For det andet får du ikke et sæt undertøj for 29 kroner plus porto. Klikker du på annoncen, sendes du videre til en betalingsside.

Du skal nemlig betale for at deltage i en konkurrence om at vinde undertøjet. Og med småt står det i øvrigt anført, at du samtidig tegner et medlemsskab hos internettjenesten BytesBehindBars. Det koster dig 299 kroner om måneden.

Brok bliver slettet

Som om det ikke er nok, så bliver negative kommentarer på opslaget, særligt oplysninger om det dyre abonnement, slet og ret slettet.

– Falske konkurrencer florerer i den grad på sociale medier og på nettet. Jeg opfordrer forbrugerne til at være ekstra kritiske over for de tilbud og konkurrencer, de benytter – særligt hvis de samtidig skal give deres betalingsoplysninger, siger forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen i pressemeddelelsen.

Forbrugerombudsmanden behandler nu sagen.

I mellemtiden vil Newsbreak.dk gerne viderebringe følgende gode råd til forbrugere, der allerede ér blevet snydt:

  • Kontakt firmaet med det samme. Meddel at:
    • du ikke mener, I har indgået en aftale
    • aftalen er ugyldig
    • at du gerne vil have dine penge tilbagebetalt
  • Hvis du har fået trukket et beløb ud over det beløb, du har accepteret at betale, skal banken i visse tilfælde tilbageføre dine penge.

Gode råd til at opdage falske tilbud og konkurrencer

  • Der er forskellige tips til at finde ud af, om et tilbud eller en konkurrence på sociale medier er ægte eller falsk:
  • Kig under punktet ”om” på profilen. Hvis den er tom, så kan det være tegn på, at profilen er falsk
  • Tjek om der er negative kommentarer på ”væggen” eller under opslaget
  • Er der gamle opslag på profilens ”væg”, eller er der kun daggamle opslag, kan ejeren have slettet negative kommentarer fra folk, som undrer sig over en manglende vindere eller advarer mod tilbuddet
  • Hvis du ser et blåt flueben på en Facebookside eller en Instagramprofil, betyder det, at det er bekræftet, at der er tale om en autentisk side eller profil for den pågældende offentlige person, medievirksomhed eller varemærke.
    • Hvis du ser et gråt flueben på en side eller en profil, betyder det, at Facebook har bekræftet, at der er tale om en autentisk side fra den pågældende virksomhed eller organisation.
Powered by Labrador CMS