Forældre til børn med autisme trues med alvorlige sanktioner
Hvis forældre ikke kan få deres børn med autisme i skole, kan det få dramatiske konsekvenser.
I et forsøg på at tvinge forældrene til at sende barnet i skole er kommunerne nemlig i stigende omfang begyndt at true med forældrepålæg, som er en økonomisk sanktion. I de helt grelle tilfælde er familier blevet truet med tvangsfjernelse af barnet. Det fortæller Landsforeningen Autisme til Radio24syv.
Problemet er, at kommunerne ikke ved nok om autisme, siger foreningens formand, Heidi Thamestrup.
»Autisme er et skjult handicap. Og det er rigtig svært for mennesker, der ikke har den fornødne viden om autisme at forstå, at der er et problem. De har ganske enkelt brug for mere viden i kommunerne,« siger hun.
Autisme påvirker børns kommunikation, samspil og sociale forestillingsevne. Det bliver ofte tydeligt, når barnet kommer i børnehave og skole. Omfanget af sager er ifølge Landsforeningen Autisme steget i takt med, at flere børn med autisme er forsøgt inkluderet i folkeskolen.
En af dem, der har oplevet at blive truet af kommunen, er Dorrit Kokholm. Hun har en søn med autisme, og har haft svært ved at få ham i skole.
»Han var angst. Og græd. Og tog sig til hovedet, når jeg forsøgte at følge ham i skole,« fortæller hun til Radio24syv.
Roskilde Kommune giver Dorrit Kokholm et forældrepålæg:
»Det var rædselsfuldt. Det er jo en total underminering af mig som forælder. Jeg beder kommunen om hjælp og får i stedet at vide, at der er noget galt med mig”, siger hun.
Et forældrepålæg kan kun gives, hvis det er forældrenes manglende vilje, der er skyld i at barnet ikke kommer i skole. Hvis det er manglende evne til at håndtere barnets problemer, skal kommunen i stedet hjælpe forældrene. Hvis en forælder ikke efterlever pålægget, kan kommunen stoppe for udbetalingen af offentlige ydelser.
Roskilde Kommune vil ikke kommentere på den konkrete sag, men i en mail til Radio24syv skriver Børn og Ungechef, Margit Næsby:
»Vi arbejder tæt sammen med både forældre og børn og med relevante aktører på området. Vi vil altid forsøge at løse problemer med fx manglende skolegang i dette samarbejde. Det lykkes desværre ikke altid og så kan vi blive nødt til at give et forældrepålæg. Det er et lovkrav.« I Kommunernes Landforening kan man ikke genkende billedet af, at kommunerne i stigende grad skulle true forældre med skolevægrede børn med autisme.
»En tvangsfjernelse af et barn er det sidste trin på trappen. Og det er ikke et, man sådan bare lige griber til,« siger Tina Wahl, kontorchef i Center for Social- og Sundhed i KL.
Også socialminister Manu Sareen (R) påpeger i et skriftligt svar til Radio24syv, at der er strenge krav til, hvornår kommunerne kan iværksætte tiltag uden forældrenes samtykke.
»Der er skrappe regler for, hvornår kommunerne må give forældrepålæg og ikke mindst for, hvornår man må fjerne et barn fra hjemmet uden forældrenes samtykke,« skriver socialministeren.