Forældre ryster i frygt: Her er den livstruende børnedræber

Tuberkulose er en af de sygdomme, der er blandt de farligste for børn.

Tuberkulose er en sygdom, der er særlig farlig for børn. Foto: Colourbox
Offentliggjort Sidst opdateret

Der er sygdomme, som skaber frygt og rædsel. Og så er der sygdomme, som ingen kan se, men er mindst lige så farlige. Tuberkulose er en sygdom, der kan være svær at opdage, men når den spreder sig, så er den livstruende.

Hvad er tuberkulose?

Tuberkulose er en sygdom, der er forårsaget af bakterien Mycobacterium Tuberculosis. Sygdommen er en infektionssygdom. Det er en sygdom, der primært rammer lungerne, men den kan også udvikle sig til den mere alvorlige tuberkuløs meningitis, der oftest rammer børn. Rammer tuberkuløs meningitis børn, så er det en livstruende børnesygdom.

Hvis sygdommen spreder sig i lungerne, så er det også en livstruende tilstand. Man kan få sygdommen ved normale smitte metoder, såsom hoste, tale og nysen, der spreder de små dråber i luften. I al sin enkelthed er den ikke voldsomt smittende, men har man en længerevarende tæt kontakt med en smittet person, så kan man blive smittet.

Symptomer på tuberkulose?

De typiske symptomer på tuberkulose er hoste og opspyt, som i værste tilfælde kan være blodigt. Derudover kan man opleve symptomer såsom træthed, dårlig appetit, vægttab, feber og nattesved. Har tuberkulose ramt andre organer, så vil du opleve, at dine lymfeknuder er hævet på halsen, samt led- og knoglesmerter. Du kan være udsat for blod i urinen og ondt i maven.

Det anbefales, at man søger læger, hvis man i over tre uger har oplevet hoste og opspyt, skriver Netdoktor.dk.

Det er ikke altid, at lægen kan høre noget, når vedkommende bruger stetoskopet på patientens lunger. Derfor vil lægen ved mistanke om tuberkulose henvise patienten til et lungeambulatorium eller en røntgenafdeling. På røntgenbilleder er det muligt for lægen at se, hvis der er skygger på lungespidserne, såsom bylder. Hvis man kan se forandringer i lungerne, så vil ens spyt blive sendt til undersøgelse for sygdommen. I Danmark foretages den undersøgelse hos Statens Serum Institut.

Man leder efter såkaldte syre-alkoholfaste stave. Disse stave er tuberkulose bakterier, som er tegn på den svære, smittefarlige tuberkulose. Herefter prøver Statens Serum Institut at dyre bakterierne for at se, hvilken type man er ramt af.

Der findes også en mantoux test, hvor man indsprøjter Tuberkulin i huden. Hvis der er en hudreaktion indenfor 72 timer, så er det tegn på, at man har en infektion. Mantoux er typisk en god hjælp til at finde ud af, om man har tuberkulose. Men hudreaktionen kan også være tegn på en vaccination.

Er tuberkulose farlig?

Ja, det kan den være. I værste tilfælde kan sygdommen være dødelig.

Er tuberkulose smitsomt?

Tuberkulose er under nogle omstændigheder smittende som tidligere nævnt, men der findes højrisiko områder, hvor risikoen for at blive smittet er markant højere. Den største risiko for at blive smittet er i Afrika syd for Sahara og i Sydøstasien. Men Grønland er også en høj risikozone, da sygdommen forekommer 20 gange mere hyppigt end i Danmark.

Man kan forebygge sygdommen ved at tage forebyggende medicin én gang om dagen i seks måneder. Dette forhindrer, at man udvikler den aktiv variant af sygdommen.

Kan tuberkulose behandles?

I Danmark kan man blive vaccineret mod sygdommen, men denne vaccine gives kun til småbørn, der skal opholde sig længere tid i et land, hvor der er høj smittefare. I Grønland derimod er tuberkulose mere udbredt, hvorfor alle nyfødte vaccineres.

I dag findes der fire lægemidler, som behandler tuberkulosen i en periode på seks måneder. Man skal indtage de fire tablettyper dagligt.

Rimactan skal du indtage, hvor du ikke har spist. Hver tablet indeholder 450 milligram rimactan. Indtager du isoniazid, så får du 300 milligramstabletter dagligt. De to sidste pilletyper skal tages dagligt i to måneder, inden at behandlingen med disse stoppes – der er tale om pyrazinamid og myambutil.

Hvis man vil undgå bivirkninger af medikamenterne, så skal man tage B-6-vitamintilskud. Hvis man er hårdt ramt af sygdommen, så kan man blive behandlet i længere end seks måneder.

Der findes bivirkninger ved al medicinen, men typiske bivirkninger er leverbetændelse, som viser sig ved kvalme, opkast og gulfarvning af huden. Her vil en blodprøve vise, om man er ramt af forhøjede levertal.

Enhver mistanke om, at man har bivirkninger af medicinen kræver, at man kontakter egen læge.

Du kan opleve, at bakterierne bliver resistente, hvis man ikke tager sin medicin hver dag. Vi har meget få tilfælde af multiresistent tuberkulose i Danmark, da alle har adgang til al medicinen. Bliver man ramt af den resistente sygdom, så kan man gennemgå et langt og krævende behandlingsforløb.

Findes tuberkulose i Danmark?

Børnesygdomme

Der findes forskellige typer af børnesygdomme i Danmark. Der er de klassiske, man kan blive immun overfor, hvis man overlever smitte, og en del af dem hænger sammen med de børnesygdomme, der er en del af børnevaccinationsprogrammet.

Der findes også andre sygdomme, der primært rammer børn. Du kan læse mere om dem ved at følge de nedenstående links til vores artikler om emnet.

Difteri
Stivkrampe
Polio
Kighoste
Hib meningitis
Meningitis via pneumokokbakterien
Mæslinger
Fåresyge
Røde hunde
Livmoderhalskræft
Hånd-fod-mund-syge
Skoldkopper

Ja, det gør der. Men i meget begrænset omfang. På Grønland er der 20 gange højere risiko for at få sygdommen end i Danmark.

Powered by Labrador CMS