Forældre bør tale med deres børn om TikTok
På TikTok kan børnene både møde seksualiserede videoer, ubehagelige voksne og censur fra det kinesiske styre.
Det sociale medie TikTok har på rekordtid fået fat i den yngre generation.
Men knap har videoappen gået sin sejrsgang verden over, før anklager om censur og overvågning er regnet ned over den kinesiske virksomhed ByteDance, som står bag.
– Sammenlignet med Facebook, Instagram og Snapchat er det hele lidt mere tricky, når det handler om TikTok. For vi ved ikke, hvem der kigger med, siger formand Stine Liv Johansen fra Medierådet for Børn og Unge.
Herhjemme bruger op mod 200.000 danske børn og unge mediet, viser tal fra Politiken.
Derfor er det vigtigt, at du som forælder viser interesse for TikTok.
– Bank på døren til barnets digitale liv, og vis interesse, fuldstændigt som hvis børnene begynder til en ny sport eller har kammerater med hjem, foreslår Jon Kristian Lange, der er seniorrådgiver hos Red Barnet og ekspert i børns digitale liv.
Hvad skal I tale om?
Du kan også spørge, hvordan en video skulle se ud, hvis du skulle lave den.
– Det giver børnene mulighed for at sige nogle konkrete ting, som kan give mange aha-oplevelser. Samtidig spiller man sig selv på banen og viser, at man er til stede, siger Jon Kristian Lange.
Red Barnet får allerede en del henvendelser omkring TikTok. Men hvor forældrene primært bekymrer sig om overvågningen, er det ikke det, der fylder hos de unge brugere.
Det kan dog stadigvæk være fin anledning til at tale om eksempelvis demokrati eller ytringsfrihed.
Tal også om, at man aldrig helt kan vide, hvem der kigger med, og at man ikke dele noget på et åbent medie, som man ikke ville råbe i en megafon på Rådhuspladsen.
– Det er en måde at gøre digitale fodspor konkrete, og den snak kan man godt have med børn omkring fjerdeklasses-alderen, siger Jon Kristian Lange.
Det er nemlig ikke kun de kinesiske myndigheder, som kigger over skulderen på TikTok. Red Barnet har fået flere anmeldelser om krænkere, som går målrettet efter mediet, som primært bruges af børn.
Her er det dog vigtigt, at snakken foregår løbende og alderssvarende.
– Man skal ikke bare sige, at der kan sidde nogle klamme personer i den anden ende og herefter lade børnene sejle i deres egen sø. Man er nødt til løbende at vise interesse og tage snakken, siger Stine Liv Johansen.
Forældre skal selv bestemme
Hverken hun eller Jon Lange vil svare på, om du som forældre bør slette appen på dit barns telefon. For ligesom med festregler og sengetider vil det være op til den enkelte.
Men hvis TikTok bliver noget, I aldrig taler om, vil børnene stå alene med alle dilemmaerne.
– Så fortæl barnet, at det altid gerne må gerne må komme til mor og far, hvis der sker noget ubehageligt, siger Stine Liv Johansen.