For ivrig med saltbøssen: Så lidt må du få
Danskerne spiser alt for meget salt, og det kan i sidste ende gå alvorligt ud over helbredet.
En middagstallerken bliver placeret foran dig, og du drysser med det samme salt på.
Lyder det bekendt? Vi må spise omkring fem gram salt om dagen, hvilket svarer til en teskefuld, men ifølge Fødevarestyrelsen spiser vi meget mere end det.
Mænd spiser i gennemsnit dobbelt så meget som det anbefalede, mens kvinder drysser halvanden teske salt på maden hver dag.
– Det er en tradition at spise meget salt herhjemme. Vi tænker ikke så meget over det, og vi har vænnet vores smagsløg til det, siger Lene Toft Johansen, mad- og måltidskonsulent i Kost & Ernæringsforbundet.
Produkter er proppet med salt
Hun forklarer, at den største saltsynder er den forarbejdede mad, vi køber. Det er især brød, pålæg og morgenmadsprodukter, der har et højt saltindhold.
Spiser du for meget salt, kan du få forhøjet blodtryk, hjerte-kar-sygdomme, blodpropper, mavekræft, knogleskørhed og nyresten. Men selv en lille ændring i saltvanerne, giver stor effekt.
– Hvis man sænker saltforbruget med 3 gram om dagen, kan man forbedre sin risiko for sygdomme. Det lyder ikke af meget, men det gør en forskel, siger Gunnar Gislason, professor i hjertesygdomme og forskningschef Hjerteforeningen.
Trap ned
Ifølge Fødevarestyrelsen tager det omkring 12 uger at vænne smagsløgene af med det høje saltforbrug. Og det kan betale sig at bruge de tre måneder på at trappe ned. For faktisk kan du sænke risikoen for blodprop i hjernen med fem til otte procent og blodpropper i hjertet med helt op til 12 procent ved at spise tre gram mindre salt om dagen.
– Det ville være en kæmpe gevinst, for det ville både blive billigere for sygehusene, når færre blev syge, og vi ville leve længere, siger Gunnar Gislason.
Men du behøver ikke klare dig med kedelig mad, bare fordi du skærer ned på saltet.
– Det handler om at finde andre smagsgivere, der også giver en saltet smag uden at have så højt indhold af salt. Det kan eksempelvis være oliven, soja, ansjoser, mandler eller kapers, siger Lene Toft Johansen.
Mænd må spise mellem seks og syv gram salt om dagen, mens kvinder må spise fem gram.
Syv råd til at skære ned på saltet:
– Brug andre smagsgivere end salt, eksempelvis chili, krydderier og hvidløg.
– Lav hjemmelavet mad i stedet for at købe færdiglavede retter, som ofte indeholder meget salt.
– Lav pålæg af middagsresterne og skær ned på færdigskåret pålæg, hvor saltindholdet ofte er højt.
– Brød er en af de største kilder til salt, og især bagerbrød er generelt saltbomber. Spørg bageren om et brød med lavt saltindhold eller bag dit eget brød.
– Vær opmærksom på kiks, kager og færdiglavede supper, der ofte har et højt saltindhold.
– Gå efter Nøglehulsmærket, der stiller krav til blandt andet saltindhold.
– Kig på varedeklarationen: 100 milligram natrium svarer til 2,5 gram salt.
Kilde: Forbrugerrådet Tænk og Fødevarestyrelsen
Newspaq