Folketingsmedlemmer kan – som udgangspunkt – hverken tiltales eller fængsles
Det kan de resterende medlemmer dog lave om på.
Parlamentarisk immunitet er en beskyttelse af et parlaments medlemmer imod mulig politisk forfølgelse fra den udøvende magt.
Den skal ophæves, hvis et folketingsmedlem skal tiltales og/eller fængsles. Og det er sket – nogle af de politikere kan du se i galleriet over artiklen.
Hvad parlamentarisk immunitet dækker over kan du blive klogere på her.
I Danmark har alle folketingsmedlemmer parlamentarisk immunitet i henhold til § 57 i Grundloven. I den står der:
“Intet medlem af Folketinget kan uden dettes samtykke tiltales eller underkastes fængsling af nogen art, medmindre han er grebet på fersk gerning. For sine ytringer i Folketinget kan intet af dets medlemmer uden Folketingets samtykke drages til ansvar udenfor samme”.
Ophæves ved tiltale og fængsel
Immuniteten skal ifølge grundlovens § 57 ophæves, når et medlem skal tiltales, varetægtsfængsles eller afsone en fængselsstraf. Kan en sag klares med en bøde, eller tages man på fersk gerning midt i en forbrydelse – uanset dens art og alvorlighed – er det ikke nødvendigt at ophæve immuniteten for at retsforfølge medlemmet.
Parlamentarisk immunitet ophæves sædvanligvis
Et eksempel: I 2014 blev Thomas Danielsen (V) taget i at køre mindst 160 kilometer i timen på en motorvej med en begrænsning. Inden sagen kunne komme for retten, blev parlamentarisk immunitet ophævet – som alle andres – via afstemning i Folketinget.
Den kan du se HER.
‘Taget på fersk gerning’ er undtagelsen
Politiet behøver ikke Folketingets samtykke hvis fængslingen eller tiltalen skyldes et forhold hvor folketingsmedlemmet er taget på fersk gerning. Denne bestemmelse er meget sjældent brugt.
I 1998 blev folketingsmedlem Jette Gottlieb tiltalt for hærværk. Rigsadvokaten vurderede at Gottlieb ikke var grebet på fersk gerning, “idet politiet først ankom til gerningsstedet efter, at malingen var påført kantstenene”, som der står i samme betænkning/indstilling.
Det var derfor også her nødvendigt med Folketingets samtykke for ophævelse af immuniteten.
Ophævelse af parlamentarisk immunitet i en lang række sager
Det er sket omkring 50 gange, at immuniteten af et medlem af Folketinget er blevet ophævet.
Vi har samlet en række af sagerne i galleriet over artiklen. Kan du huske dem?
Du undrer dig måske over ikke at kunne finde Hans Engell, der som mange sikkert husker, hamrede spirituspåvirket ind i en betonklods i februar 1997. Ifølge bogen ‘Luksusfælden’ (Andreas Karker/Thomas Nørmark Krog) skyldes det, at promillen blev målt til 1,37. Havde den været over 1,5 var det blevet nødvendigt. Det skal tilføjes, at promillegrænserne i 1997 var højere end de er i dag.
Kilder: Wikipedia, BT, ft.dk, Grundloven, denstoredanske.dk, retsinformation.