Folket har talt: Nu er der nyt om radioens “død”

Der er ingen folkelig opbakning til forslaget om at lukke for FM-båndet i 2021, viser ny meningsmåling.

I dag er det kun 32,3 procent, der kan svare ja til, at de har en digital radio af typen DAB+, som der skal til for at kunne modtage de digitale radiosignaler. Arkvivfoto: Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Et flertal af danskerne tøver med at sende deres gamle FM-radio på genbrugspladsen. Det viser en ny meningsmåling, som Voxmeter har foretaget for Ritzau.

1004 tilfældigt udvalgte danskere er blevet spurgt i en webbaseret undersøgelse. De er blandt andet blevet spurgt, om de vil foretrække, at det fortsat var muligt at modtage landsdækkende radiokanaler via FM-båndet efter 2021. 69,2 procent svarer ja, mens 12,3 procent svarer nej.

Respondenterne er også blevet spurgt, om de er enige med regeringen i, at det vil give mening at lukke for FM-båndet i 2021. 14,9 procent svarer ja, mens 58,6 procent svarer nej, mens resten svarer ved ikke.

Få dab-radioer

I dag er det kun 32,3 procent, der kan svare ja til, at de har en digital radio af typen DAB+, som der skal til for at kunne modtage de digitale radiosignaler. Helt afgørende er nok det faktum, at bilradioer ofte er baseret på FM-båndet.

Kulturminister Mette Bock (LA) skriver i en mail, at en fremskyndet lukning af FM-sendenettet er nødvendig, fordi DAB-sendenettet og internetradio giver danskerne flere kanaler og mere indhold at vælge imellem.

Dansk Folkepartis medieordfører Morten Marinus køber dog ikke ministerens argument. FM-sendenettet er et driftsikkert system, som folk er glade for, mener han.

– Så jeg tror, at det fint kan lade sig gøre at have flere platforme, men hvor FM stadig er hovedkilden til radiolytning.

– Ved at lukke for FM generer vi mange mennesker, ikke bare lyttere, men også lokale radiostationer, som faktisk er rigtig godt tilfredse med FM, siger Morten Marinus.

Kommer ikke til at ske

Aktørerne i radiomarkedet får minimum to års varsel til omstilling af forretningen, understreger Mette Bock.

– Et kendt tidspunkt for lukning af FM-sendenettet vil være en fordel for producenter og forbrugere af modtageapparater, så indfasningen kan ske løbende og i rette tid, siger hun.

Dansk Folkepartis medieordfører vil dog slet ikke høre tale om at fremskynde en lukning, men henviser i stedet til den nuværende aftale om at afvente, at 50 procent af radiolytningen, herunder i biler, sker på digitale platforme.

Det siger danskerne om radioen

Tusindvis af køkken- og bilradioer synger måske på sidste vers. I hvert fald lægger regeringen op til at slukke for FM-båndet senest i 2021.

Men forslaget er ikke noget, et flertal af danskere bryder sig om.

Det viser en meningsmåling foretaget af Voxmeter for Ritzau.

Se resultatet her:

* Spørgsmål:

* Regeringen vil fremskynde overgangen til digital radio (DAB) og lægger derfor i sit medieudspil op til, at det skal være slut med at modtage landsdækkende radio via FM-båndet senest i 2021. Er du enig i, at det vil give mening at lukke for FM-båndet i 2021?

Ja: 14,9 procent

Nej: 58,6 procent

Ved ikke: 26,6 procent

* Vil du foretrække, at det fortsat var muligt at modtage landsdækkende radiokanaler via FM-båndet efter 2021?

Ja: 69,2 procent

Nej: 12,3 procent

Ved ikke: 18,5 procent

* Har du en radio, som kan modtage DAB+?

Ja: 32,3 procent

Nej: 56,4 procent

Ved ikke: 11,3 procent

* Kan radioen i din bil modtage DAB+ på nuværende tidspunkt?

Ja: 8,3 procent

Nej: 47,1 procent

Ved ikke: 23,2 procent

Har ikke bil i husstanden: 21,3 procent

* Hvordan foretrækker du at lytte til radio?

Via FM-radio? 56,7 procent

Via app/smartphone? 16,3 procent

Via DAB-radio? 17,0 procent

Jeg lytter ikke til radio: 10,1 procent

Kilde: Webbaseret undersøgelse foretaget af Voxmeter for Ritzau. Dataindsamlingen er foretaget i perioden fra 6. april til og med 10. april 2018, og der indsamlet data fra 1.004 respondenter.

– Og det kommer nok aldrig til at ske. Så jeg kan sige det meget klart. FM kommer ikke til at lukke i 2021, siger Morten Marinus.

Powered by Labrador CMS