Folket har blåstemplet Elbæks Alternativ
Den tidligere minister Uffe Elbæk har overgået de flestes forventninger og skal nu for alvor være Alternativ i Folketinget.
Det lignede en kamp mod alle odds, at få Alternativet valgt til Folketinget, men med valgresultatet i hånden kan Uffe Elbæk nu konstatere, at hans spæde parti er stærkere repræsenteret end Det Radikale Venstre, som han blev valgt for i 2011.
Forud er dog gået halvandet års arbejde med at nedbryde den skepsis, som tidligere fik de politiske kommentatorer til at falde over hinanden for at udråbe partiet til et fatamorgana.
Det vil nogle sikkert stadig, men nu har en stor gruppe vælgere givet Elbæk mandat til at afprøve sine tanker med ni mandater i ryggen.
Uffe Elbæk stiftede Alternativet, efter at han i september 2013 sagde farvel til De Radikale, som ellers havde været hans politiske ståsted gennem 15 år.
Uffe Elbæk startede som socialpædagog i Aarhus Kommune i 1980’erne. Men han ville mere – og han gik fra at være kommunalt ansat udviklingsmedarbejder til at grundlægge iværksætteruddannelsen Kaospiloterne i 1991, hvor han var rektor til 2006.
Den treårige uddannelse til Kaospilot med vægt på projektledelse skulle være med til at bekæmpe ungdomsarbejdsløsheden, og for mange har uddannelsen givet job i erhvervslivet, mens mere end en fjerdedel af eleverne ifølge skolen starter selvstændig virksomhed.
Men uddannelsen har også været udsat for hård kritik for at uddanne eleverne til at starte projekter, som ikke har reel samfundsværdi, for skatteborgernes penge.
Som rektor for Kaospiloterne var Elbæk en markant kulturpersonlighed i Aarhus, og det blev afsættet for en politisk karriere. Han blev valgt til Aarhus Byråd for De Radikale i 2001.
Tiden i Aarhus sluttede i 2007, da Uffe Elbæk flyttede til København for at være direktør for den internationale sports- og menneskerettighedsbegivenhed World Outgames.
Ved valget i 2011 blev den initiativrige iværksætter stemt ind i Folketinget. Allerede før han rigtigt havde nået at virke som folketingsmedlem, blev han overraskende udpeget som kulturminister.
Men den utraditionelle minister forlod frivilligt magtens tinde, da der blev sået tvivl om hans habilitet i forbindelse med nogle middage betalt af Kulturministeriet. Siden frikendte Rigsrevisionen dog Elbæk for anklagerne.
Elbæk er suverænt Alternativets største politiske navn, men måske er det i virkeligheden tilbuddet om udefrakommende og – ja – alternative politikere, der har givet partiet den uventede succes.
Nu må tiden vise, hvor meget Elbæk og hans folk kan ændre i den kommende valgperiode. Der er trods alt langt fra ni mandater til 90.
/ritzau/