Fogh takker af i Nato
Efter fem år som generalsekretær for Nato tager Anders Fogh Rasmussen officielt afsked fredag.
Til de jordiske toner af trompetmusik og en fjern summen af militærfly fra himlen gik Natos afgående danske generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, og hustru Anne-Mette Rasmussen fredag formiddag frem og lagde en krans foran hovedkvarteret i Bruxelles.
Fem års tjeneste i den nordatlantiske forsvarsalliance sluttede under højtidelig tilstedeværelse af de 28 medlemmers Nato-ambassadører.
– Jeg synes, jeg har nået de resultater, jeg har sat mig for. Og dagen er glædelig på den måde, at der venter et nyt spændende liv. Jeg kommer ikke til at kede mig, kan jeg sige, siger Anders Fogh Rasmussen og fortsætter:
– Det stænk af vemod, der altid er blandet ind, når man siger farvel til mennesker, man har arbejdet med i fem år, er trods alt blandet godt og vel op med glæden over at se tilbage på de gode år og frem til nye spændende udfordringer.
Onsdag i næste uge, når mandatet officielt er udløbet, vil den tidligere danske statsminister blandt andet meddele, at han fremover – blandt andet – skal drive foredragsvirksomhed.
– Jeg kan bekræfte, at jeg allerede har sagt ja til en del foredrag, og det bliver noget af min fremtidige virksomhed, men ikke det hele, siger Anders Fogh Rasmussen til Ritzau.
Der er angiveligt blandt andet tale om oplæg i eksklusivt internationalt regi.
Han vil ikke afsløre yderligere før en planlagt udmelding 1. oktober.
– Jeg er generalsekretær indtil på tirsdag, og det respekterer jeg, så derfor kommer jeg ikke offentligt ud med nye ting, før jeg har afsluttet mit nuværende job.
Den afgående danske generalsekretær, som tiltrådte i august 2009, er blevet forlænget to gange på posten, senest i vinter med to måneder, så han kunne stå i spidsen for det Nato-topmøde, som fandt sted i Wales i starten af september.
Topmødet blev historisk i den forstand, at alliancen der kunne søsatte et markant forbedret beredskab og militære initiativer i blandt andet Østeuropa som følge af konflikten med Rusland, som oprindeligt var alliancens store fjende, da landet var del af Sovjetunionen.
/ritzau/