Fødevareminister åbnede dansk øko-stand

Offentliggjort Sidst opdateret

Fødevareminister Dan Jørgensen besøgte i dag de danske virksomheder på verdens største økologiske fødevaremesse, BioFach.

Mere end 40 danske øko-virksomheder i alt deltager på messen for at udnytte, at efterspørgslen på øko-varer vokser i hele verden.

– Hvor bliver man stolt, når man sidder i salen til åbningen (af BioFach 2015, red.), og stort set alle, der har ordet, fremhæver Danmark som verdensførende, når det gælder økologi. Det er noget, vi alle sammen skal tage til hjertet og klappe hinanden på skulderen over.

Sådan sagde fødevareminister Dan Jørgensen, da han i dag holdt åbningstale på den danske fællesstand, som arrangeret af Økologisk Landsforening, på verdens største øko-messe, BioFach i Nürnberg.

– En kæmpe stor tak til alle jer, der gør vores kongerige stolt hernede på BioFach. Klø på. Vi gør, hvad vi kan fra regeringens side for at hjælpe jer. Foreløbig har vi, i den plan vi vedtog i forrige uge, sat 34 millioner af til at fremme eksporten af dansk økologi. Vi håber, I vil være med til at få dem brugt på en god og fornuftig måde, sagde Dan Jørgensen med reference til den nye Økologiplan Danmark.

Fødevareministeren benyttede også talen til at glæde over de nye tal for det globale marked for økologi, der netop er offentliggjort i en ny rapport af det schweiziske forskningscenter FiBL og den internationale økologiske organisation, IFOAM. De viser, at den globale, økologiske omsætning voksede med 12 procent fra 2012 til 2013. Rapporten viser desuden, at Danmark fortsat har verdens højeste økologiske markedsandel på otte procent.

Øko-eksporten gavner Danmark

Direktør i Økologisk Landsforening, Paul Holmbeck, var også på ”talerstolen” og takke de danske øko-virksomheder.

– Via økologisk eksport sikrer I omsætning, vækst og jobs i Danmark. Og hvert kilo økologisk ost, hver bakke øko-æg eller pose økologisk mel, som I eksporterer, giver samtidig et bedre miljø, mere natur, rent grundvand og bedre dyrevelfærd hjemme i Danmark, sagde Paul Holmbeck.

Demonstrerer høj innovationskraft

I alt mere end 40 danske, økologiske virksomheder udstiller eller afholder møde på BioFach. Se listen over udstillere på den danske fællesstand, som er arrangeret af Økologisk Landsforening.

– Vi har store forventninger til årets messe, som er kommet godt fra start her på åbningsdagen. Vi har især oplevet en stor interesse for dansk økologi fra indkøbere på de nære markeder som Tyskland, Sverige, Holland og Schweiz i dag. Den høje innovationskraft hos danske øko-virksomheder kommer tydeligt til udtryk hos udstillerne hernede. Mange af dem benytter messen til at lancere nye produkter, siger Helene Birk, export manager i Økologisk Landsforening.

Danske virksomheder eksporterede økologiske fødevarer for 1.533 mio. kroner i 2013, hvilket er en stigning på 31 procent fra 2012 til 2013. Dermed satte den økologiske eksport rekord for ottende år i træk.

BioFach fortsætter indtil lørdag, og mere end 42.000 gæster forventes at besøge messen.

Powered by Labrador CMS