Fødevareekspert advarer: Denne mad skal smides ud med det samme

Er det moderne eller monsterdumt at spise for gamle madvarer? Det afhænger af typen.

Offentliggjort Sidst opdateret

Kig i dit køleskab, dine køkkenskabe og i hjemmets resterende opbevaringszoner for madvarer. Mon ikke du har mere end én vare stående, der er gået over tid enten i form af “bedst før”, “mindst holdbar til” eller “sidste anvendelsesdato”?

Det er nok de færreste, der kan sige sig fri for det, men vidste du, at der er vid forskel på, om en madvare har “bedst før”, “mindst holdbar til” eller “sidste anvendelsesdato” påskrevet?

– Når man taler om holdbarhed, er der forskel på fødevaresikkerhed og fødevarekvalitet, siger Jens Kirk Andersen, der er mikrobiolog og seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet til Ritzau. 

To forskellige typer af udtryk

“Bedst før” og “mindst holdbar til” indikerer, at en vare kan miste smag og kvalitet efter den dato, der er påskrevet varen. “Sidste anvendelsesdato” betyder noget helt andet; varen kan slet og ret være sundhedsskadelig at indtage efter den dato, der står på varen i dette tilfælde.

Du kan altså sagtens spise mad, der er gået over “bedst før” og “mindst holdbar til” datoen. Det kræver dog, at du er forsigtig og holder øje med, om det er synligt muggent. I så fald skal du selvfølgelig smide maden ud.

– I virkeligheden har vi verdens bedste sensor siddende lige midt i ansigtet, og den hedder næsen, siger Henrik Siegumfeldt, der er lektor i fødevaremikrobiologi ved Københavns Universitet til Ritzau.

Der er bare det problem, ifølge Henrik Siegumfeldt, at vi i dag ikke stoler på vores sanser og smagssløg, når vi skal vurdere, om vi kan spise en madvare, eller om vi bør smide den ud.

– Vi har fået et lidt bizart forhold til mad, og det er også det, der gør, at folk ikke længere stoler på deres næser og smagsløg, som fortæller, om vi skal spise det eller ej, siger Henrik Siegumfeldt til Ritzau. 

Newsbreak.dk har i galleriet over denne artikel samlet en blandet landhandel af madvarer, de fleste af os kender fra vores dagligdag. Du kan ved hver madvare læse lidt om, hvorvidt der er en god chance for, at du kan spise brødet, pålægget eller noget helt tredje, uagtet at det er løbet over tiden, eller om du bør smide madvaren ud.

Powered by Labrador CMS