Flyselskaber tager selv stilling til askesky

Det bliver op til flyselskaberne selv at bestemme, om fly skal holdes på jorden som følge af en eventuel askesky. Foto: FRANK AUGSTEIN/AP
Offentliggjort Sidst opdateret

Fører vulkanudbrud en askesky med sig, er det flyselskaberne selv, der bestemmer om flyene skal i luften.

Hvis fly skal holdes på jorden som reaktion på en eventuel ny askesky, bliver det selskaberne selv, der skal træffe den beslutning.

Frygten for en ny askesky kommer efter den islandske vulkan Bardarbunga er begyndt at røre på sig.

– Vi følger stadig aktiviteten tæt. Det er helt klart, at der ikke er slukket for vulkanen endnu. Der er stadig jordskælv, og der er smeltebevægelser i undergrunden, siger Rikke Pedersen, som er leder af Nordisk Vulkanologisk Center i Reykjavik.

I 2010 medførte et vulkanudbrud og en askesky over Island store omkostninger i forbindelse med tusindvis af flyaflysninger. Dengang var det myndighederne i Europa, der tog beslutningen om at holde flyene på jorden. Nu er det flyselskaberne, der afgør, om flyene skal på vingerne eller ej.

Beslutningen om at flytte ansvaret blev truffet af Trafikstyrelsen efter askeskyen i 2010. Her klagede luftfartsselskaberne over, at fly, der godt kunne flyve gennem asken, blev holdt på jorden, fordi man ikke kunne gøre forskel på de enkelte motortyper.

– Man flyver selvfølgelig ikke, hvis der er en risiko. Men på den anden side vil vi også gerne undgå, at man lader være med at flyve, hvis der ingen risiko er, siger kommunikationsmedarbejder hos Trafikstyrelsen Mads Gundelund Gerlach.

Hos Trafikstyrelsen frygter man ikke, at selskaberne kommer i et dilemma mellem sikkerhed og indtjening.

– Lige præcis luftfart er den sikreste transportform, der findes. Det er den, fordi det bliver reguleret på et ualmindeligt højt niveau. Der er ikke selskaber, der flyver, med mindre det er sikkert, mener han.

Denne ordning trådte i kraft i marts og kan dermed stå sin første prøve, hvis vulkanen Bardarbunga går i udbrud.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS