Flyselskab aflyser afgange: Tusindvis af rejsende strandet på landjorden

Flyselskabet Norwegian har haft mandskabsproblemer. Det lider kunderne under.

Flere Norwegian-fly stod stille lørdag. Foto: Rune Feldt Rasmussen/Scanpix 2015)
Offentliggjort Sidst opdateret

Flyselskabet Norwegian møder stærk kritik for deres håndtering af en lang række aflysninger lørdag 2. juli.

Passagerer, der havde billet med Norwegian til flyvning mellem København og Athen modtog i weekenden en SMS med besked om, at deres fly var aflyst, og at de selv måtte ud og købe en alternativ flybillet, hvis de ville afsted alligevel. Det skriver branchemediet Check-in.dk.

Det var ikke kun i København, at der var kaos. Check-in.dk skriver således, at 1500 rejsende fra destinationer som Athen, Málaga, Nice (samt mange flere) blev overladt til sig selv uden at kunne komme hjem.

Konflikt mellem selskab og piloter

Problemet er opstået i forlængelse af en konflikt mellem Norwegian og selskabets piloter. En aftale om overtid og køb og salg af fridage er blevet opsagt med virkning fra 1. juli, og Norwegian har derfor ikke haft mulighed for at købe fridage tilbage fra piloterne, skriver check-in.dk.

– De ansatte har hidtil fået tilbudt en godt betalt ekstravagt, og selskabet har dermed fået afviklet travle perioder som tilfældet er med denne måned. Parat (piloternes fagforbund, red.) opsagde denne aftale midt i en overenskomstperiode, hvilket kom som en overraskelse for os. Vi kan ikke ansætte flere piloter om sommeren, end vi har job til gennem hele året, så derfor har denne aftale været god for selskabet og god for de ansatte, som har haft muligheden for at tage nogle flere vagter, siger Norwegians pressekontakt Astrid Mannion til check-in.dk.

Brancheforening udtrykker kritik

I Danmarks Rejsebureau Forening (DRF), der er  brancheforening for danske rejsebureauer, sidder direktør Lars Thykier. Og han er ikke imponeret over Norwegian.

– Det er helt uacceptabelt. Man skal ikke bede passagerer om selv at sørge for at komme afsted. Selskabet har en forpligtelse til selv at gøre det via egen organisation eller ekstern hjælp,  siger direktør Lars Thykier til checkin.dk.

Hos Norwegian mener man, at der er gjort, hvad der er muligt for at hjælpe de berørte passagerer, og at en del af de 4.500 passagerer, der blev ramt af aflysninger, blev hjulpet med rejsealternativer.

– Det er klart, at vi har en forpligtelse til at hjælpe vores passagerer – vi ser efter forskellige alternativer til berørte passagerer, mens nogle har valgt at finde egne alternativer. Men det er højsæson med mange udsolgte fly både hos os og andre flyselskaber, så de alternativer vi kan tilbyde er desværre ikke så gode, som vi kunne ønske. Vi har et døgnåbent kundecenter, men i perioder har der været stor belastning på telefonen,  hvilket vi beklager. Når det gælder rettigheder følger vi de generelle regler på området,  og tilbyder eksempelvis hotel, mad og andre udlæg, som falder ind under dette. Herudover køber vi billetter til andre selskaber i det omfang, at vi har kunnet finde det,  siger Astrid Mannion til check-in.dk.

 

Powered by Labrador CMS