Flygtningehjælp: Asylpolitik skal besluttes i fællesskab i EU

Newspaq
Offentliggjort Sidst opdateret

Intet europæisk land kan alene løse asylproblemet, mener Dansk Flygtningehjælps generalsekretær, Andreas Kamm.

EU må skabe fælles asylregler for at håndtere det historiske pres på Europa. Globalt søger over 51 millioner mennesker søger asyl verden over. Hverken Danmark eller andre EU-lande kan alene modtage eller integrere asylsøgere, siger Dansk Flygtningehjælps generalsekretær, Andreas Kamm.

I EU får Danmark fjerdeflest asylsøgere efter Malta, Østrig og Sverige målt i forhold til befolkningen. Det viser tal fra EU’s statistik, Eurostat, i årets første otte måneder, skriver Politiken.

– Vi er i de enkelte EU-lande ikke rigtig herre over, hvor flygtningestrømmene kører hen. Det har ført til, at politikerne alle kratter sig lidt i nakken og siger: “Hvad kan vi gøre for, at de ikke alle ender her hos os?”, siger Andreas Kamm.

– Det er der intet mærkeligt i, for intet europæisk land vil påtage sig ansvaret helt alene.

Miseren skyldes sammenbrud i Dublin-konventionen, hvor første asylland skal behandle asylsager og integrere flygtninge. Det vækker modstand i Bulgarien, Grækenland, Malta og Italien, mens nordeuropæiske lande beskylder de sydeuropæiske lande for at lade stå til, siger Andreas Kamm.

– Det skaber en underlig, negativ spiral af forringelser af standarder. I Nordeuropa bliver det svært at udviske billedet af, at vi har velfungerende velfærdsstater. Det er på den lange bane attråværdigt for asylsøgere at komme til lande, de tror fungerer, siger Andreas Kamm.

Bulgarien, Grækenland og Italien er kendt for ikke at stille asylsøgere særlig godt i asylproceduren, eller når de får ophold. De europæiske lande må skabe ens asylstandarder og finde en fælles fordelingsnøgle, mener generalsekretæren.

– Jeg håber, at Europa vil lave fair aftaler om modtagelse og få en aftale om fordeling af flygtninge blandt EU-lande, siger Andreas Kamm.

ritzau/

Powered by Labrador CMS