Flygtningechef slår alarm efter trist druknerekord

Foto: Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Der er brug for en seriøs fælleseuropæisk indsats på Middelhavet, lyder appel fra flygtningeorganisation.

De tragiske drukneulykker på Middelhavet fortsætter i et tempo, så det frygtes, at 2015 kan blive langt værre end sidste år – som havde det højeste antal til dato.

Mandag kæntrede en båd med hundredvis af afrikanske emigranter i Middelhavet, og 400 frygtes omkommet.

Red Barnet har talt med overlevende fra ulykken, og organisationen har på baggrund af disse samtaler i en udtalelse erklæret 400 for omkommet.

Beder om fælles indsats

Dansk Flygtningehjælp sender en appel om en fælleseuropæisk indsats, så man kan stoppe udviklingen.

– Det er forfærdeligt og tragisk, at folk dør i forsøget på at krydse Middelhavet. Det kan ikke fortsætte, men der er ingen tvivl om, at tallet kommer til at stige i den kommende tid, siger organisationens generalsekretær, Andreas Kamm.

Styrket EU-beredskab

Generalsekretæren ønsker – som også Italien har appelleret til – et styrket EU-beredskab, der kan tage over efter lukningen af programmet Mare Nostrum.

Mare Nostrum blev etableret, efter at flere end 360 emigranter druknede, da deres båd kæntrede tæt på den italienske kyst i oktober 2013.

Den er blevet erstattet af EU’s grænsekontrol Triton, som ikke har noget specifikt eftersøgnings- og redningsmandat, og som har færre skibe og et mindre område at operere på.

– Det er decideret flovt for EU, at det stadig er nødvendigt for såvel italienerne som diverse handelsskibe at redde disse menneskers liv, siger Andreas Kamm.

400 døde i forlis

Bekræftes det, at 400 er døde i mandagens forlis, vil flere end 900 mennesker være omkommet i år ifølge organisationen International Organization for Migrations (IOM) tal.

På samme tid sidste år var 47 migranter bekræftet døde – i slutningen af april var tallet 96 ifølge IOM.

– De nye tal bekræfter bare, hvad jeg i lang tid har frygtet: At manglende kystbevogtning udelukkende vil betyde flere druknede, siger Kamm.

Siden starten af april er næsten 8000 mennesker ifølge organisationen blevet reddet på havet.

Antallet af migranter, som er nået i land på europæiske kyster, var dog større på samme tid i fjor

/ritzau/

Powered by Labrador CMS