Flertal vil give studerende praktikløn oven i SU’en

Et bredt folketingsflertal vil lade studerende få løn fra deres praktiksted, samtidig med at de modtager SU.

SF har bred opbakning i Folketinget til at tillade studerende at få praktikløn ved siden af deres SU. Foto: Martin Dam Kristensen/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Studerende kan godt sætte næsen op efter, at der snart både kan rulle SU og praktikløn ind på kontoen hver måned.

Forslaget om at tillade praktikløn oven i SU’en er fremsat af SF og nyder opbakning i rød blok samt hos Liberal Alliance og De Konservative.

– For SF er det ikke afgørende, at alle studerende får løn for praktikken. Det afgørende er, at de får muligheden for at få løn, siger uddannelsesordfører Jacob Mark før første behandlingen af forslaget tirsdag eftermiddag.

– Problemet er, at det er voldsomt ufleksible regler. Der er mange arbejdsgivere, der gerne vil give de studerende en praktikløn. Det ser vi ved, at Dansk Arbejdsgiverforening støtter forslaget.

Det var en afgørelse fra Ankenævnet for Statens Uddannelsesstøtteordninger, der sidste år slog fast, at man ikke må modtage SU og praktikløn samtidig. SU-loven forbyder nemlig “dobbeltforsørgelse”.

Men SU udgør ikke et tilstrækkeligt forsørgelsesgrundlag, og mange studerende har svært ved at få tid til et lønnet studiejob ved siden af praktikken, lyder argumentet fra SF. Adspurgt om de studerende ikke bare kan frasige sig SU’en, svarer Jacob Mark:

– Når man er i praktik, så skal man havde SU. Praktikken er jo en del af uddannelsen. Det må ikke karakteriseres som en ren løn, for der skal være plads til at lære og lave fejl.

Opbakning

Også juristerne og økonomernes forbund, Djøf, bakker op om SF-forslaget. Ifølge uddannelses- og forskningspolitisk chef Wenche Quist efterspørger mange arbejdsgivere, at nyuddannede har praktikerfaring.

– Og de nuværende regler forhindrer mange studerende i at tage i praktik. Det stiller studerende ulige, fordi de skal have råd til at tage praktik, siger hun.

Samtidig forhindrer reglerne, at danske studerende kan komme i praktik i Tyskland, hvor der er lovkrav om, at praktikanter skal have løn under praktikken, påpeger uddannelseschefen:

– Det er sørgeligt. Det er vores største handelspartner, så praktik i Tyskland er meget relevant.

Venstre-regeringen deler mange af SF’s tanker og vil gerne “i dialog”, men er ikke klar til at stemme for forslaget nu, siger uddannelsesordfører Jakob Engel-Schmidt.

– Vi er i gang med at lave om på en del af lovgivningen på uddannelsesområdet. Forhåbentlig laver vi en taxameterreform med flere af Folketingets partier til efteråret.

– Og da lovgivningen om taxameter, praktik og SU hænger sammen – og er ganske kompliceret – vil vi gerne gøre det her spørgsmål til en del af efterårets forhandlinger.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS