Flertal af fædre er tilfreds med kort barselsorlov

Arkivfoto: Colourbox.
Offentliggjort Sidst opdateret

En måneds tid hjemme hos den nyfødte er normen for de fleste danske mænd, viser undersøgelse.

Af de 271 barselsdage, familier i gennemsnit benytter sig af i Danmark, bliver de 30 taget af mænd.

Og for manges vedkommende er det rigeligt, viser en ny undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder ifølge Politiken.

70 procent af de godt 500 nybagte fædre, der er blevet spurgt om deres barselsforhold, svarer således, at de er tilfredse med det antal dage, de har været hjemme for at være sammen med deres børn.

Men trods tilfredsheden blandt fædrene er der et problem, mener Ask Hesby Krogh, leder af Institut For Menneskerettigheders ligestillingsteam, der står bag undersøgelsen.

For hver femte mand i undersøgelsen svarer, at han har taget mindre barsel, end han havde lyst til.

– Mænd tager traditionelt en meget lille del af barslen, og det bliver ofte forklaret med, at det er fordi, at mænd ikke ønsker mere. Men sådan hænger det tydeligvis ikke sammen for alle, siger han til Politiken.

Hver anden mand, der synes, han har haft for kort barsel, begrunder det med det økonomiske tab, hans familie vil lide, hvis det er ham frem for barnets mor, der går hjemme.

Hver tredje begrunder det med partnerens ønske om at tage resten af orloven. Det er svar, der ikke overrasker professor i statskundskab på Aalborg Universitet Anette Borchorst, der forsker i familiepolitik og ligestillingspolitik.

– Som det er i dag, er der en implicit forestilling om, at barslen er mors orlov. Danske fædre har i modsætning til fædre i andre nordiske lande ingen selvstændige rettigheder, siger Anette Borchorst til Politiken.

Hun peger på blandt andet Island, hvor fædre har krav på tre måneders barsel. I Sverige kan fædre disponere over cirka to måneder.

Forskning viser, at det i mange danske familier slet ikke bliver diskuteret, hvem der skal tage barsel, fortæller Anette Borchorst.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS