Flere vil brændes, når de dør

Flere vil brændes, når de dør. Foto: Iris/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Flere og flere ønsker at blive brændt og bisat i en urne, når de dør. Tendensen er gældende i hele Europa og i resten af Vesten, skriver Kristeligt Dagblad.

I Danmark blev der i år 2000 kremeret knap 72 procent af alle døde, mens andelen i 2013 lå på knap 81, og selvom andelen af kremeringer generelt er lavere i andre europæiske lande, ses der en markant stigning.

Årsagerne er typisk den økonomiske krise, pladsproblemer på kirkegårdene en større mobilitet i befolkningen, skriver avisen. Særligt er det faktum, at det er billigere at blive kremeret end at blive begravet i en dyr kiste væsentlig for, hvorfor flere vælger at blive brændt.

Faktisk er det ikke kun i Vesten, at folk i stor stil vælger kremering, når de skal herfra.

Også i lande uden for Vesten ses tendensen nemlig, forklarer teolog og ph.d.-studerende Anne Kjærsgaard til Kristeligt Dagblad.

»Mange steder i Asien opfordrer myndighederne til, at folk bliver kremeret i stedet for at blive begravet og understøtter udviklingen økonomisk. I Hongkong og Kina skyldes det for eksempel, at den traditionelle jordbegravelse er meget pladskrævende, og det har givet problemer i forhold til befolkningsvæksten. Og på mange måder er kremeringen også en idé om, hvad det vil sige at være moderne. I Japan havde man for eksempel meget tidligt høje kremeringsrater, fordi man havde kigget til Vesten og herfra havde et billede af, at kremering hørte med til den moderne verden,« siger hun til avisen.

Powered by Labrador CMS