Flere svært psykisk syge bliver genindlagt
Antallet af psykisk syge, der genindlægges, stiger voldsomt. Den er helt gal, siger sygeplejerskerne.
Antallet af psykisk syge, der indlægges mindst fem gange om året, er steget med 45 procent fra 2009 til 2015.
Det skriver Jyllands-Posten på baggrund af tal fra Sundhedsdatastyrelsen, som Dansk Sygeplejeråd (DSR) har indsamlet.
1198 personer havde mindst fem akutte psykiatriske indlæggelser i 2015. Samtidig genindlægges flere med tvang. Det var en stigning fra 824 i 2009.
For at sætte tallene i perspektiv kan man læse, at der i 2015 var i alt 7350 indlæggelser.
Samtidig er antallet af tilfælde, hvor voksne patienter bliver tvangsindlagt inden for den første uge, efter at de er blevet udskrevet, mere end fordoblet i perioden til 520 gange i 2015.
Møder hård kritik
Udviklingen møder hård kritik fra flere sider.
For Torsten Bjørn Jacobsen, psykiater i Region Hovedstaden og formand for Dansk Psykiatrisk Selskab, antyder tallene, at flere patienter bliver udskrevet, før de er klar til det.
– Det er stærkt bekymrende. At blive tvangsindlagt er en voldsom begivenhed, man helst skal opleve så få gange som muligt, siger han.
Og i DSR siger formand Grete Christensen, at “der er noget helt galt i måden, vi behandler og hjælper disse mennesker, hvis der er behov for så mange indlæggelser på et år.”
Færre senge i psykiatrien
Udviklingen sker i en periode, hvor der er blevet færre senge i den almene psykiatri, og hvor regionernes udgifter per patient er dalet.
Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), påpeger, at patienter med mange genindlæggelser udgør en lille – svært syg – del af alle psykiatribrugere.
Han henviser derudover til misbrugsproblemer som en central del af forklaringen.
Derfor foreslår Danske Regioner blandt andet, at der oprettes 100 særlige psykiatriske rehabiliteringspladser, hvor der er større fokus på misbrugsbehandling.
/ritzau/