Flere sparer op til egen begravelse

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Flere og flere danskere øremærker penge til deres egen begravelse. Det oplyser Danmarks to største begravelsesopsparinger til Kristeligt Dagblad.

Ved Elysium Begravelses-opsparing, som drives af Danske Bedemænd, er 5.500 danskere på nuværende tidspunkt i gang med at spare op. I år 2000 var det tal på 1.700 danskere, og formand Steen Kristensen beretter om en jævn stigning gennem årene og forklarer, at der i gennemsnit indbetales 16.000 kroner på en begravelses-opsparing.

Menneskerne bag opsparingerne er ifølge Steen Kristensen typisk par i pensionistalderen, som vil have tingene på plads, så de kan nyde sidste del af deres liv, samt enlige, som ikke vil være en last for det offentlige eller familien.

Hos Begravelse Danmark, hvor man kan forudbetale og planlægge sin egen begravelse, oplever man den samme tendens. Kunderne er både ældre og midaldrende, forklarer administrerende direktør Mogens Balling.

Biskop i Ribe Stift, Elof Westergaard, mener, at udviklingen kan være med til at gøre døden mindre tabubelagt. Samtidig ser han udviklingen som et udtryk for, at individualiseringen nu også er nået til begravelsen.

»Det er endnu en brik i den individualiserede livsform, vi har fået, hvor vi i meget høj grad selv må tage ansvar for vores eget liv – og nu også vores egen død, så det også kommer til at gælde vores begravelse. Og det synes jeg faktisk, der er noget trist ved,« siger Elof Westergaard til Kristeligt Dagblad.

Powered by Labrador CMS