Flere smittede efter MRSA-udbrud i Kolding

Kolding Sygehus har fundet tre yderligere tilfælde af MRSA hos patienter, der har været indlagt på sygehuset.

De er fundet flere tilfælde af den resistente MRSA-bakterie på Kolding Sygehus. Foto: Fabrizio Bensch/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Efter MRSA-udbruddet på Kolding Sygehus har man fundet yderligere tre tilfælde af smittede. Der er tale om to tidligere patienter og en fra personalet. Jens Møller, ledende overlæge og professor på klinisk mikrobiologi på Sygehus Lillebælt, fortæller til newsbreak.dk, at det er en konsekvens af udbruddet:

– Vi har undersøgt 300 patienter og 100 fra personalet. Vi regner med, at det stopper her. Der er 11-12 smittede ialt. Der er ingen på sygehuset, der er smittet.

Af de tre nye tilfælde er to såkaldte bærere af MRSA og en enkelt er i udbrud.

– De smittede er friske unge kvinder. Et par stykker er blevet behandlet og fået suget pus ud af bylder, og nogle har fået antibiotika. Der har også været pus i øjnene på nogle spædbørn. Det tager da lidt af glæden ved at få et barn, men det er ikke livstruende.

Jens Møller fortæller desuden, at de smittede ikke skal forvente varige men af smitten.

Hvad er MRSA?

MRSA står for Methicillin resistente Staphyloccocus aureus. Bag det kringlede navn gemmer sig dog en ret almindelig bakterie:

– MRSA er en resistent variant af den hele almindelige stafylokok-bakterie, som 30 til 50 procent af alle danskere render rundt med i næsen, siger Robert Leo Skov, overlæge og områdechef for Bakteriologisk Overvågning og Infektionshygiejne

– De fleste, der smittes med MRSA vil være raske smittebærere. Det betyder, at de har bakterien på sig, typisk i næsen og på huden men mærker ikke noget til den og har ikke tegn på infektioner.

Når der opstår infektioner med MRSA, vil de typisk vise sig som infektioner i huden, for eksempel som børnesår og bylder. MRSA infektioner skal på grund af bakteriernes resistens behandles med specialantibiotika.

MRSA er altså en lidt mere ”besværlig” bakterie, fordi den ikke kan behandles med almindelige antibiotika. Den opfører sig som en normal stafylokok.

– Stafylokokker gør os ikke noget, hvis vi har hele (intakte) slimhinder og hud. Stafylokokken tager fat, hvis den kommer ind under huden – for eksempel ved brystbetændelse, eller hvis man stikker sig på en rosentorn i haven, eller slår sig så hud-barrieren brydes – så er der skabt indgangsport til bakterien.

Kan være alvorlig

– Den ses i alle aldre, men hos svækkede kan det give alvorlige infektioner. Det ses ofte hos ældre mennesker, som i forvejen har et svækket immunforsvar.

Alvorsgraden afhænger altså af, hvor stærkt et immunforsvar, man har.

Man kan bære rundt på den i lang tid. Bæretilstanden fjernes med en speciel antibiotika-creme.

Den smitter ved tæt, tæt kontakt – mellem familiemedlemmer eller på sygehuse.

Opdager man MRSA på et sygehus, vil man i første omgang skærpe hygiejnen – håndvask er helt essentiel.

– Det giver sig selv, at vi vil ikke have bakterierne spredt på sygehusene, siger Robert Leo Skov.

Powered by Labrador CMS