Flere oplever at misse drømmeboligen
Boligmarkedet kan virke kaotisk, og det kræver ofte spidse albuer at sikre sig sin drømmebolig. Her får du gode tip til at komme foran.
I en undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk svarer 37 procent, at de har oplevet at se det hus eller rækkehus, de var interesseret i, blive solgt for næsen af dem.
16 procent er gået glip af en lejlighed, mens otte procent har set et sommerhus blive solgt til anden side.
Derfor kan det være godt at gøre sit hjemmearbejde for at komme foran i køen.
Først er det nødvendigt at få sig et købsbevis fra banken og gøre op med sig selv, om boligen lever op til køberens krav, råder Tine Nielsen, fagekspert i Bolius.
Dernæst kan det være godt at sætte sig ind i, hvordan en tilstandsrapport typisk er skruet sammen.
– Hvis man aldrig har set en tilstandsrapport før, kan den være svær at læse, så man skal sætte sig ind i systematikken i en tilstandsrapport, så man bedre kan gennemskue den hurtigt, siger Tine Nielsen.
I tilstandsrapporten er der også en hustypebeskrivelse, hvor man kan læse, hvilke svagheder, der typisk er på den type hus, man kigger på. Hvis man sætter sig ind i hustypen, ved man, hvad man skal lægge mærke til, når man kommer til åbent hus.
Koldt hoved
I områder hvor de attraktive boliger ryger hurtigt, kan det være fristende bare at slå til og tænke bagefter, men Tine Nielsen råder boligsøgere til at holde hovedet koldt.
– Men hvis man er helt forelsket i et hus eller en ejerlejlighed, og er bange for, om andre snupper det, kan man få indskrevet et advokatforbehold i kontrakten, inden man skriver under, siger Tine Nielsen.
Det betyder, at handlen er afhængig af, om advokaten vil godkende. Hvis du underskriver uden advokatforbehold, har du dog stadig mulighed for at fortryde købet i løbet af seks hverdage, men så koster det en procent af købesummen.
Når man møder sælger til åbent hus, er det vigtigt at vise, at man er velforberedt og har en seriøs interesse, siger Manja Johansen, som er produktansvarlig i Boliga Selvsalg.
Hun er i kontakt med mange boligsælgere.
– Mange købere tror, at man ikke skal virke for begejstret for boligen for at kunne forhandle prisen ned. Men sælger gider ikke høre på folk, der kritiserer deres hjem. Det er fint at vise begejstring, siger hun.
Det er også godt at vise sælger, at man er fleksibel på overtagelsesdatoen og ikke mindst være realistisk omkring, hvor meget man kan byde.
– De fleste sælgere ved godt, hvad de vil have for boligen. Hvis boligen har været til salg i tre dage, og man byder 20 procent under, bliver man ikke taget seriøst og ryger bagest i køen, siger Manja Johansen.
/ritzau/FOKUS