Flere og flere smittes i badet af livsfarlig sygdom

Et hidtil uhørt antal danskere er i 2017 blevet smittet af den farlige sygdom

Offentliggjort Sidst opdateret

Newsbreak.dk har flere gange omtalt sygdommen Legionella – eller legionærsyge.

Nu viser det sig, at den ikke ligefrem er på tilbagegang – snarere tværtimod.

I årets første ni måneder er hele 136 danskere smittet med sygdommen. Det oplyser Statens Serum Institut ifølge TV 2.

(I galleriet over artiklen kan du se, hvordan du undgår smitte. Bemærk, at cirka hver 10. smittet dør af sygdommen).

Kraftig stigning

Både i 2015 og i 2014 blev der registreret rekordmange tilfælde af den sjældne og ekstremt dødelige sygdom, og den tendens ser ud til at fortsætte. Der lader nemlig også til at have været usædvanligt mange tilfælde af legionærsyge i Danmark i 2016. Det har seniorforsker ved Statens Serum Institut, Søren Uldum, tidligere sagt til Newsbreak.dk.

– Vi har ikke lavet en endelig opgørelse endnu, men det kommer nok til at havne omkring 180 stykker, fortalte han.

I 2015 blev der registreret 189 tilfælde, mens der i 2014 blev registreret 157 tilfælde. Niveauet har ellers i mange år inden da været på omkring 100 tilfælde om året. Omkring 13 til 14 procent af de smittede omkommer af sygdommen.

I 2015 blev 22 dødsfald således officielt tilskrevet legionærsyge.

Til sammenligning blev 98 personer smittet i hele 2010 og 75 i år 2000.

Flere tilfælde i Danmark

Der er dobbelt så mange tilfælde af legionærsyge per indbygger i Danmark som i Sverige. Og tallet er tre gange så stort som i Tyskland og fem gange så stort som i Storbritannien.

De danske sundhedsmyndigheder ved ikke med sikkerhed, hvad der er grunden til de mange tilfælde af legionærsyge i Danmark.

Varmt badevand

Ifølge Tyra Grove Krause, overlæge, Ph.d. og afdelingschef ved Statens Serum Institut, er der ikke en simpel forklaring på, hvordan legionella-bakterien udvikler sig. Men særligt ét forhold kan være afgørende for, at flere danskere bliver smittet med sygdommen.

– Brugsvandet i danskernes hjem skal være mindst 50 grader varmt dér, hvor det tappes, ved enten vandhanen eller ved brusehovedet. Er det tilfældet, vil legionella-bakterien ikke kunne overleve, siger Tyre Grove Krause til TV 2.

Legionærsyge

  • Legionærsygdom er en lungebetændelse, der forårsages af bakterien Legionella pneumophila og i sjældne tilfælde af andre legionellaarter.
  • Legionella er bakterier, der naturligt hører til i våde og fugtige miljøer. De trives godt ved relativt høje temperaturer fra 30 til 45 °C, og gror derfor i de fleste vandinstallationer, hvor disse temperaturforhold forefindes.
  • Smitten kan ske ved, at man indånder forstøvet vand, der er forurenet med Legionella. Da mange forskellige vandanlæg kan sprede forstøvet vand, er der flere mulige smittekilder, men brusebadning antages at være den hyppigste smittevej herhjemme.
  • De første symptomer er typisk høj feber, hovedpine og muskelsmerter, ganske som ved en influenza. I nogle tilfælde ses der opkastning og/eller diarré tidligt i sygdomsforløbet. I løbet af kort tid indtræder tør hoste ofte ledsaget af brystsmerter. Sygdommen udvikler sig videre til lungebetændelse med åndedrætsbesvær og ofte med symptomer fra andre organer som centralnervesystemet (konfusion), lever og nyre. Sygdommen er ofte meget alvorlig, og langt de fleste patienter, der diagnosticeres, bliver indlagt på sygehus.
  • Omkring 30 % af de danske tilfælde smittes under udlandsrejse, typisk i sommer- og efterårsperioden under rejse til det sydlige Europa eller andre feriedestinationer. Smittekilderne er her oftest brugsvandet eller spabade på hotellerne.
  • Sygdommen rammer især ældre og svækkede personer. Mænd har større risiko for at blive ramt end kvinder.
  • Mellem 10 og 15 procent af de smittede dør af sygdommen.

Kilde: Statens Serum Institut

Cirka hver 10. smittet dør af sygdommen.

Powered by Labrador CMS