Flere kommuner vil bygge landsbyer for demente

Arkivfoto: Colourbox.
Offentliggjort Sidst opdateret

Andelen af demente på de danske plejehjem er nu så stor, at flere kommuner har planer om, at der i stedet for traditionelle plejehjem skal bygges små landsbyer med huse, haver og butikker, hvor alle beboerne er demente. Det skriver Jyllands-Posten.

I Holland er typen af plejehjem allerede udbredt, og derfor tager flere kommuner til landet for at studere det, der kan blive fremtidens plejehjem i Danmark.

Aalborg er en af de kommuner, der har planer om at bygge byer udelukkende for demente:

»Demente borgere er en meget sårbar gruppe, og vi er voldsomt inspireret af tankegangen om en landsby, som vi vil omplante til et byggeri med 75 boliger,« siger Thomas Krarup (K), rådmand for ældre- og handicapområdet i Aalborg Kommune.

Ældre- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) siger til Jyllands-Posten, at hun ser fordele i den hollandske model, fordi demente borgere »skal have mulighed for at leve et liv efter de normer og værdier, de har haft før sygdommen«.

Antallet af demente ventes at stige med 40 procent til 127.000 borgere de kommende 10 år, og allerede i dag vurderes det, at mindst seks ud af 10 beboere på traditionelle plejehjem lider af demens, skriver avisen.

Powered by Labrador CMS