Flere gør som Henrik: Vil have deres aske spredt over havet

Askespredning til havs er gået fra næsten ingenting til at ske jævnligt. Interessen ventes at stige yderligere på grund af prins Henriks ønske om at få sin aske spredt

Offentliggjort Sidst opdateret

Efter prins Henriks beslutning om at få halvdelen af sin aske spredt over havet har bedemænd landet rundt fået henvendelser fra danskere, der vil forhøre sig om muligheder, regler og priser for askespredning til havs.

– Allerede dagen efter steg vores trafik voldsomt på hjemmesiden og chatten. Det har været helt vildt. Siden det kom ud, at Prinsen vil have halvdelen af sin aske spredt, har vi fået rigtig mange spørgsmål om den mulighed. Folk vil også generelt høre, hvordan lovgivningen er, siger Morten Grundsøe, partner i den landsdækkende bedemandsforretning Godafsked.

Hos Hejslet Begravelsesforretning i Frederikshavn/Sæby forventer man også øget interesse for at få afdødes aske spredt over åbent hav. En interesse, der i forvejen er i stærk stigning.

– I hvert fald en fjerdedel af de cirka 200 ’sidste viljer’ i vores kartotek er tegnet, fordi man ønsker at få sin aske spredt over havet, siger Frank Hejslet til Kristeligt Dagblad.

Også Kirkeministeriet har fået flere forespørgsler om askespredning.

Indtil 2009 krævede det en særlig tilladelse fra netop Kirkeministeriet at få asken spredt over havet.

I 1988, det første år med en statistik for området, blev der givet 80 tilladelser. Siden en lovændring trådte i kraft i 2009, er det blevet lettere, og i dag kræver det blot et nedskrevet ønske fra afdøde, og det anslås, at der nu er mellem 2600 og 3000 askespredninger til havs om året.

Ikke overrasket

Professor ved Aalborg Universitet, sociolog Michael Hviid Jacobsen, som forsker i ritualer omkring døden, er ikke overrasket over, at prins Henriks beslutning inspirerer andre.

Jeg må sige, at Prinsens dødsfald virkelig har aktualiseret en række ritualer, og der er ingen tvivl om, at hans åbenhed over for, hvad der skulle ske efter hans død, gør os opmærksom på noget, som vi ikke skænker mange tanker til daglig. Nemlig, hvilke ritualer vi selv vil have praktiseret efter vores død, og det får nogle til at undersøge de juridiske og praktiske muligheder. Prinsens dødsfald virker som en katalysator, der henleder fokus på, at vi selv skal herfra en dag – og hvad det så er, der skal ske, siger han til Kristeligt Dagblad.

Læs hele historien i Kristeligt Dagblad eller på k.dk

Powered by Labrador CMS