Flere end nogensinde “tisser glasskår”

Et af symptomerne på klamydia er, at det føles som at “tisse glasskår”. Arkivfoto: Colourbox.
Offentliggjort Sidst opdateret

Antallet af fundne klamydiatilfælde er steget med 12 procent fra 2013 til 2014, men flere bliver også testet.

Flere og flere testes positiv for kønssygdommen klamydia. Det viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen.

I 2014 blev der samlet set fundet 30.881 tilfælde af klamydia. Det er det højeste antal, der hidtil er registreret og svarer til en stigning på 12 procent fra 2013 til 2014.

Tallet skal ses i relation til, at næsten 13 procent flere er blevet testet fra 2013 til 2014, så 351.507 personer blev testet for klamydia i 2014.

Hos Sex & Samfund, som er organisation for seksuelle rettigheder, er man glad for at flere unge lader sig teste for klamydia, og især at den laveste stigning i tilfælde af klamydia findes hos de 15 til 19-årige.

– Alt tyder på, at vi har fat i de helt unge mellem 15 og 19 år, og at de er blevet bedre til at passe på sig selv og hinanden, siger national chef i Sex & Samfund, Marianne Lomholt i en pressemeddelelse.

Flest 15-29-årige

Klamydia er stadig en sygdom, som optræder blandt de 15 til 29-årige, da 84 procent af alle tilfælde findes i denne aldersgruppe.

Sex & Samfund kører flere målrettede kampagner mod de helt unge, og det ser ud til at virke, men tallene for de 20 til 29-årige bekymrer foreningen.

– Vi står over for en yderst alvorlig udfordring i forhold til de 20 til 29-årige. Her bliver der fundet flest smittede, og her er vi nødt til at råbe vagt i gevær, siger Marianne Lomholt.

Stigningen i antallet af klamydia-smittede ses i stort set alle aldersgrupper og både blandt kvinder og mænd. Den største stigning ses blandt de 20-29 årige.

Sundhedsstyrelsen konkluderer ud fra de nye tal, at der stadig er brug for en forebyggende indsats mod klamydia og understreger vigtigheden af at lade sig teste, hvis man har været udsat for smitterisiko ved at have ubeskyttet sex med en ny partner.

Læs her om symptomerne på klamydia:

* Det tager fra fem til 14 dage, fra du er smittet, til symptomerne eventuelt viser sig:

* Svie når du tisser – som at “tisse glasskår”

* Udflåd fra urinrør eller skeden

* Kløe i urinrøret

* Hos kvinder uregelmæssige blødninger

* Kvinder kan også få underlivssmerter og feber

* Der er forskel på, hvordan piger og drenge bliver testet for, om de har sygdommen. Pigerne skal lave en såkaldt vaginalpodning, mens drenge kan tage en urinprøve.

* Infektionen er uden symptomer hos cirka halvdelen af mænd og hos tre ud af fire kvinder. De kan dermed uden at vide det bringe smitten videre.

* Infektionen kan kureres med antibiotika

Kilde: Patienthåndbogen, Sundhedsstyrelsen, Ritzau

/ritzau/

Powered by Labrador CMS