Flere døde: Uhyggelig stigning

Antallet af døde, der er smittet med coronavirus, er stadig stigende. Det samme er andelen af smittede, der dør.

Antallet af døde stiger. Det samme gør andelen af smittede, der dør. Foto: Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Over den seneste tid er andelen af danskere smittet med coronavirus, der er døde, steget. Forstået på den måde, at både det faktiske antal af døde er stigende, men det samme er procentdelen af smittede, der dør.

Helt konkret er det 5,1 procent af alle danskere, der er smittet med coronavirus, der er døde, afslører nyeste tal fra Statens Serum Institut (SSI) mandag eftermiddag. Det faktiske antal af døde med coronavirus i Danmark er steget med ni til 493. Antallet af indlagte fortsætter også med at stige til 252.

Det er skræmmende læsning, for SSI har tidligere oplyst, at coronavirus stort set i alle analyserede dødstilfælde har været en medvirkende faktor. Det har ellers hedder sig, at man ikke entydigt kan sige, at personer er døde af coronavirus – på grund af måden, tallet opgøres.

I 276 af de 277 opgjorte dødstal, der er blevet undersøgt hidtil, er det dog ifølge SSI tilsyneladende, at coronavirus – og den medfølgende sygdom covid-19 – har været direkte årsag eller medvirkende årsag til døden.

Her stiger det også

Med dagens stigning i antallet af indlagte, er det anden dag i streg med en stigning. I løbet af april blev der ellers noteret en stabil nedadgående tendens, men i takt med, at det blev påske, og genåbningen af nogle vitale – og nogle knap så vitale – dele af samfundet gik i gang, ses der nu en stigning.

Den stigning har ladet vente på sig, fordi man først kan registrere udviklingen efter 14 dage. Dermed er det umuligt for myndighederne at få en her og nu-effekt af beslutninger og anbefalinger. I stedet baseres den slags på det såkaldte smittetryk.

Smittetrykket, der angiver hvor meget en enkelt smittet person sender smittet videre, er steget fra 0,6 til 0,9. Det vil sige, at hver person smitter lige knap én anden.

Yderligere 147 er mandag bekræftet smittede med coronavirus i Danmark. Dermed er næsten 10.000 – helt præcist 9670 – bekræftet smittede med coronavirus, viser tal fra Statens Serum Institut (SSI). Her fremgår det også, at der nu er 244.791 registreret testede.

Genåbning?

I alt har 7088 overstået infektionen med coronavirus. Myndighederne arbejder ikke med raskmeldte. En overstået infektion tælles med, når man 14 dage efter konstateret smitte hverken er indlagt eller død.

Sundhedsstyrelsen har mandag præciseret de såkaldte risikogrupper – og præciseret hvordan de, der tilhører en sådan anbefales at agere – fordi alt for mange isolerer sig selv for meget, og det kan gå ud over den mentale sundhed.

Samtidig er genåbningen af en række vitale samfundsmæssige funktioner blevet genåbnet, børnehaver og skoler, sammen med en række ikke så vitale liberale erhverv som frisører og massører. Senere på ugen ventes statsminister Mette Frederiksen (S) at præsentere en langsigtet plan for genåbningen af landet.

I et interview med DR søndag aften fortalte statsministeren, at de præcise planer omkring genåbningen først lægges helt fast tæt på den 10. maj, hvor genåbningens fase to ventes at begynde.

Børn indlagt

I de seneste tal kan man også læse, at det trods alt stadig er flest voksne, der bliver indlagt – og smittet – med sygdom, men af de i alt 155 børn under 10 år, som er testet positive for coronavirus, har 12 af dem været indlagt. Ingen af børnene havde underliggende sygdom.

Det svarer til otte procent, og det er faktisk overraskende højt. I aldersgruppen 10 til 19 er det kun tre procent, der har været indlagt. Ser man på de 1800 mennesker smittet med coronavirus, der er 70 år eller ældre, har 60 procent af dem været indlagt.

Generelt er antallet af de, der bliver mest syge, faldende. Mandag er 57 opgjort til at kræve intensiv behandling. Det er et fald på fem siden søndag. En enkelt færre er i respirator. Det er nu 45 af de 57.

Powered by Labrador CMS