Flere danskere drikker håndsprit

Giftlinjen har haft travlt siden starten af marts.

Det kommer af navnet, at håndsprit er til hænderne. Det har dog ikke forhindret et stort antal danskere i også at smage på det. Foto: Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Giftlinjen på Bispebjerg Hospital har, siden marts i år, modtaget knap 400 henvendelser fra borgere, der har indtaget håndsprit, eller fået det i øjnene. Det skriver TV2 Nyhederne.

160 af henvendelserne handler om folk, der slet og ret har drukket håndsprit, og det er, ifølge Giftlinjen et usædvanligt højt tal.

Enhver, der har sprittet hænderne i danske butikker ved, at det ikke ligefrem lugter drikkeligt. Smagen er også derefter, og det betyder, at man skal være noget stædig, hvis man skal opleve en reel beruselse af at drikke håndsprit.

Småberusede børn

Det betyder dog ikke, at man ikke kan mærke det, og særligt børn får noget af en oplevelse af at smage på håndsprit.

– De bliver småberusede, hvis de får nok. Men vi har ikke nogen eksempler på børn, der er blevet så syge af det, at de skulle indlægges, siger Niels Ebbehøj, overlæge ved Giftlinjen på Bispebjerg Hospital til TV2 Nyhederne.

Mens Giftlinjen oplever en stigning i antallet af henvendelser fra folk, der har drukket håndsprit, har Toldstyrelsen deres at slås med, hvad håndsprit angår.

Giftlinjen

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du er blevet forgiftet, eller hvis du ved, at du er blevet forgiftet, kan du ringe til Giftlinjen. Giftlinjen er en telefonrådgivning, der døgnet rundt har læger og sygeplejersker på vagt.

De er eksperter inden for forgiftning, og de samarbejer med Arbejdstilsynet, Beredskabsstyrelsen, Danske Regioner, Sundhedsstyrelsen og mange andre organisationer.

“Giftlinjen samarbejder med forgiftningsrådgivninger i andre europæiske lande og USA. Vi har et særlig tæt samarbejde med giftinformationerne i de øvrige nordiske lande, som bl.a. har udmøntet sig i årlige møder og regelmæssige kurser i klinisk toksikologi for skandinaviske læger,” skriver Giftlinjen selv.

Hvis du skal i kontakt med Giftlinjen, skal du ringe 82 12 12 12. Herfra får du rådgivning.

Newsbreak.dk har tidligere fortalt, at tonsvis af dårlig håndsprit slet og ret er blevet afvist ved den danske grænse, men det er ikke den eneste form for håndsprit, der helst ikke skal i nærheden af danske hænder.

Flere danske bryggerier omstillede i 2020 deres produktion, så de kunne levere håndsprit, men det har ikke været en gnidningsfri omstilling for alle producenter.

Miljøstyrelsen meddelte eksempelvis den 10. juli, at en virksomhed skulle tilbagekalde et produkt, der var tiltænkt desinfektion, men som ifølge Miljøstyrelsen kunne forveksles med en fødevare, forbrugere kunne fristes til at drikke.

Powered by Labrador CMS