Flere danskere bliver stadig meget syge af asbest
Forskere på Aalborg Universitetshospital har nu fundet flere nye tilfælde af sygdomme, der relaterer sig til asbest.
Mange danskere kender formentlig en, der er blevet syg af asbest. Det har længe været kendt, at asbest er meget farligt at indånde, og at det har haft store konsekvenser for dem, der før i tiden arbejdede med asbest til daglig. Nu har forskere fundet ud af, at asbest er endnu mere skadeligt for lungevævet, end man tidligere har troet. Det fremgår af Aalborg Universitetshospitals hjemmeside.
Selv hvis det er rigtig mange år siden, man har haft med asbesten at gøre, kan man stadig risikere at udvikle sygdommen asbestose, selvom man ikke har mærket vejrtrækningsbesvær tidligere.
– På Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling har vi kigget på forekomsten over en årrække, og vi kan konstatere, at asbestose desværre stadig er en sygdom, man skal tænke på at blive undersøgt for, hvis man udvikler åndenød og har arbejdet med asbest – også selvom det måske er 50 år siden eller mere, at man sidst havde med asbesten at gøre, siger overlæge ved Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling, på Aalborg Universitetshospital, Jakob Bønløkke til Aalborg Universitetshospitals hjemmeside.
Syg af asbest: Værst i Aalborg
Forskerne har desuden fundet ud af, at man kan risikere at udvikle asbestose efter at have været udsat for en mindre mængde asbest, end man troede før.
Forskningen viser desuden, at det er i Aalborg, man ser de fleste tilfælde af asbestose. Det hænger formentlig sammen med den omfattende eternit-produktion, der tidligere fandt sted i byen.
Udover asbestose kan folk, der har været udsat for asbest, desuden risikere at udvikle en fortykket lungehinde, som også kaldes pleurale plaques.