Flere danske restauranter er i Michelin Guide
26 danske restauranter deles om 35 stjerner i Michelin Guide Nordic Countries 2020. Se listen over alle stederne her og bliv inspireret.
Bildæk og gourmetmad lyder måske som en underlig kombination, men det er nu engang en dækproducent, der står bag den mytiske Michelin Guide, der hvert år sætter den gastronomiske verden på den anden ende, når de eftertragtede stjerner bliver uddelt.
I Danmark findes der restauranter inden for alle de niveauer, spisesteder bliver inddelt i i guiden. Du kan derfor gå på en trestjernet Michelin-restaurant i Danmark, og gør du det, er der en vis sandsynlighed for, at du møder nogen, der er rejst til Danmark, fordi de følger guiden.
Artiklen fortsætter under videoen
I februar 2020 blev der i Norge uddelt stjerner til blandt andet danske restauranter, og du kan i artiklen her se, hvilke danske restauranter der er med i guiden. Du kan også læse mere om, hvad det er for en guide, og hvorfor den har fået sit særlige navn.
Hvad er Michelin Guide?
Det er i bund og grund en bog, der anmelder – og måske især anbefaler – restauranter ud fra en række kriterier, blandt dem kvaliteten af råvarerne og håndværket.
I guiden findes også Bib Gourmand, der sætter fokus på restauranter, hvor gæsterne kan få en god mad-oplevelse til en fornuftig pris.
Bib – eller Bibendum – er firmaets kælenavn for Michelinmanden, der er firmaets velkendte logo.
Hvad betyder stjernerne?
Hvis en restaurant har én stjerne, betyder det, at du bør tage på restauranten, hvis du er i nærheden af den.
Hvis en restaurant har to stjerner, betyder det, at det er værd at tage en omvej for at besøge restauranten.
Hvis en restaurant har tre stjerner, betyder det, at du med rette kan planlægge en hel rejse, kun for at besøge restauranten.
Hvorfor hedder det Michelin Guide?
Brødrene Andre og Edouard Michelin startede i 1889 dækfirmaet Michelin.
For at hjælpe bilister på deres ture udviklede brødrene en guide, der indeholdt vejkort og information om olieskift, tankstation og, ja, restauranter og spisesteder.
Den guide udviklede sig, og i 1926 begyndte der at optræde stjerner i den. En stjerne, forstås.
Det var også her, hvor der blev ansat såkaldte inspektører, der – helt anonymt – skulle besøge og rangere de forskellige restauranter.
Sådan foregår det forøvrigt stadig.
Fem år senere kom der flere stjerner til og restauranter kunne nu få mere end en. I 1936 blev kriterierne for stjernernes uddeling offentliggjort.
Hvad er Michelin Guide Nordic Countries?
Michelin Guide Nordic Countries dækker de nordiske lande; Danmark, Norge, Sverige, Island og Finland.
Disse danske restauranter er i Michelin Guide
Der er 28 restauranter i Danmark, der i 2019 fik i alt 35 Michelinstjerner.
Restauranter med tre stjerner:
Geranium, København.
Restauranter med to stjerner:
AOC, København.
Alchemist, København (fra nul til to).
Jordnær, Gentofte (fra en til to).
Kadeau København.
Noma, København.
Koks, Færøerne.
Henne Kirkeby Kro, Henne.
Restauranter med én stjerne
Domestic, Aarhus.
Frederikshøj, Aarhus.
Gastromé, Aarhus.
Kadeau Bornholm, Bornholm.
Alouette, København.
Clou, København.
Formel B, København.
Kiin Kiin, København.
Kokkeriet, København.
Kong Hans Kælder, København.
Marchal, København.
108, København.
Relæ, København.
Søllerød Kro, Holte.
Ti Trin ned, Fredericia.
Dragsholm Slot Gourmet, Hørve.
Frederiksminde, Præstø.
MeMu, Vejle.
Disse restauranter mistede en stjerne:
Substans, Aarhus (restauranten er lukket på grund af flytning).
Era Ora, København (fra en til nul stjerner).
Studio, København (fra en til nul stjerner).
En spektakulær restaurant
I tiden op til at der blev uddelt stjerner til danske restauranter, gik snakken særligt på, om en restaurant på Refshaleøen i København ville bryde igennem og komme med i guiden.
Det forklarede Rasmus Palsgård, der er madskribent og indehaver af bloggen Feinschmeckeren.dk.
– Det helt store spørgsmål bliver, hvordan det går med Alchemist på Refshaleøen i København. Det er en restaurant af en kaliber, som man næsten ikke har set på verdensplan før, når man ser på indretningen, arkitektur, dramaturgi og selvfølgelig madoplevelsen, sagde han og tilføjede
– Mit bud er, at de får to stjerner i første hug. Det er meget usædvanligt, men det er en restaurant, der er så spektakulær, at jeg ikke kan forestille mig, at den må nøjes med én stjerne.
Rasmus Palsgaard viste sig at få ret i sin forudsigelse, da Alchemist netop fik to stjerner.